Rond de herdenking van de Februaristaking in Hilversum is ophef ontstaan na een mail van de organisator. Die schrijft dat vijf 'niet-journalistieke propaganda-organisaties' niet welkom zijn. De burgemeester van Hilversum heeft laten weten dat hij uit protest niet naar de herdenking gaat. Dat meldt onze mediapartner NH Nieuws.

Arthur Graaff van het Comité Februaristaking Gooi schrijft in een mail dat Powned, GeenStijl, WNL, The Daily Standard en The Post Online geen verslag mogen komen doen van de herdenking. "Hun werk zal uiteraard niet worden gefaciliteerd en onze ordedienst zal zoveel mogelijk evt. opnamen tegenhouden." Als de omroepen toch 'hinderlijk' zijn, zal de politie worden ingeschakeld, staat in de mail. Graaff zegt tegen NH Nieuws dat die opmerkingen provocerend zijn bedoeld.

Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes schrijft op Twitter dat hij de herdenking niet zal bijwonen. "Dat de organisator een aantal redacties van de vrije pers toegang ontzegt, is zeer verwerpelijk en tegen de geest van de februaristakers. Leve het vrije woord."

Graaff zegt dat de vijf media geen 'pers' genoemd mogen worden. "Dat soort journalistieke organisaties had je tijdens de bezetting in Nederland ook. Dat noemde je de gelijkgeschakelde pers. Pieter Broertjes kan blijkbaar dat onderscheid niet maken."


  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren