Factcheckers controleren politieke uitspraken - Nieuwsarchief - NH Gooi
  • Luister live / Kijk live
  • Nu op NH Gooi: Informatie niet beschikbaar

Factcheckers controleren politieke uitspraken

Regio - NH Nieuws heeft vanaf vandaag eigen politieke 'factcheckers'. Alle politieke uitspraken in het Gooi worden in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen door vier studenten journalistiek gecontroleerd en onderzocht. Want, spreken zij wel de waarheid?

Op deze manier gaan de 'factcheckers' ervoor zorgen dat de kiezers in het Gooi niet bedonderd worden. "Als een politici een stelling uitspreekt waarvan wij denken dat die niet helemaal klopt, dan gaan wij dat checken. We gaan cijfers na en lezen rapporten om te kijken of ze de waarheid spreken", vertelt factchecker Georgia.

Met medestudenten Eva, Maarten en Anne houden ze Gooise politici tot aan de verkiezingen in de gaten. Hun bevindingen publiceren ze bij NH Nieuws. "Ik denk dat het meest voorkomt dat politici bepaalde dingen overdrijven en dat is iets wat gestopt moet worden. Zo maak je op een populistische manier mensen bang", zegt Georgia.

De factcheckers zullen ook actief zijn in het NH Gooi lijsttrekkers debat in de Vorstin in Hilversum. Dat is op dinsdag 13 maart. Radio 6FM zal dit debat live uitzenden. De uitzending begint om 19:00 uur. NH Nieuws maakt een compilatie voor TV.


*/ ?>