ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent 1e prijs voor leerlingen Huizermaat | NH Gooi
De trotse winnaars (Foto: Huizermaat)
De trotse winnaars (Foto: Huizermaat)

Zeven leerlingen uit 5-vwo van Huizermaat hebben dinsdag 10 april de eerste prijs gewonnen op het Bètafestival tijdens de jaarlijkse U-Talent Conferentie. Op dit festival presenteren leerlingen van U-Talent partnerscholen goed geslaagde en inspirerende schoolprojecten rondom bèta en techniek. Het thema van de conferentie was ‘Leren van elkaar’.

PCR-methode
De leerlingen uit 5-vwo slaagden erin om het R1-gen aan te tonen in verschillende aardappelrassen waardoor ze resistent zijn tegen de aardappelziekte. Ze hebben dit gedaan met behulp van de PCR-methode. Dit is een methode om kleine stukjes DNA heel vaak te kopiëren tot er genoeg van is om het DNA te analyseren. Laboratoria hebben vaak een PCRmachine tot hun beschikking die rond de € 30.000,-- kost.

Kostenbesparend
De 7 leerlingen van Huizermaat hebben zélf een robot gebouwd die hetzelfde proces kon uitvoeren op een vervangende en vooral goedkopere manier. Om de genen te isoleren is er gebruik gemaakt van huis-, tuin- en keukenzout. De materialen voor de robot waren op school aanwezig. Een kostenbesparing van ongeveer € 28.500,--!

Leren van elkaar
De jury was erg onder de indruk van het innovatieve en overdraagbare project. Met deze kostenbesparende methode is het nu ook voor andere scholen mogelijk om tijdens de bètalessen projecten met DNA te starten.

Keihard gewerkt
Mark Eugster (docent science): “Ze hebben keihard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. In eerste instantie als gehele groep, vervolgens hebben ze zich opgedeeld in expertgroepjes om uiteindelijk weer met elkaar tot het eindresultaat te komen. Complimenten voor Sieb, Dim, Vivienne, Julëtte, Jelle, Skip en Vere!” De cheque ter waarde van € 750,-- mag op school besteed worden aan nieuwe materialen voor de science-afdeling.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Beatsensation | Vandaag om 20:00.
  • Met Ryan Vons.
  • 300 Kilo | Vandaag om 21:00.
  • Met Jan-Willem van Beers, Marc Reitsma en Ramon Bakker.
Net gemist?

NH Gooi In Business

Vandaag om 17:00.

Terugluisteren