ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversum duur voor hondenbezitters | NH Gooi

Boosheid onder hondenbezitters in Hilversum. Het is de gemeente waar je de meeste hondenbelasting moet betalen in onze provincie. "Ik snap er niks van dat mijn hond duurder is dan als ik dezelfde hond bijvoorbeeld in een andere gemeente zou hebben."

Silvère van Huis, eigenaar van hond DJ, kan er niet over uit. Hij moet jaarlijks 100 euro betalen, terwijl in 18 gemeenten in Noord-Holland je helemaal niks hoeft te betalen voor een hond. "Ik heb dan nog het geluk dat wij maar één hond hebben en betaal 100 euro, maar bij drie honden betaal je in totaal al 500 euro. Daar word ik boos van. Het bedrag is enorm hoog vergeleken met andere gemeenten."

"Gemeente doet heel andere dingen met het geld"
De hondenbezitter heeft geen idee wat er met de inkomsten (voor dit jaar 508.000 euro) gebeurt. "Ik vind dat vreemd. Maar ik denk dat de hondenbelasting zo hoog is om de begroting te dekken. Ik heb het idee dat het een stuk inkomsten is, waar de gemeente andere dingen van betaalt." Silvère pleit er daarom voor om hondenbelasting af te schaffen of om het overal in Nederland even duur te maken

Volgens de gemeente is de hondenbelasting noodzakelijk en moet de vervuiler gewoon betalen. "We vinden het belangrijk dat we een poepvrije gemeente hebben", aldus wethouder Wimar Jaeger. "We hadden in het verleden te veel poep op straat. Daarom hebben we een hondenpoepzuiger, schoonmaakacties in de openbare ruimte en doen we aan het handhaven van de overlast. Sindsdien horen we er weinig meer over, dan ga ik er maar vanuit dat er niet zoveel poep meer op straat te vinden is. Dat was het doel."

Wethouder heeft ook een hond
"Maar gratis gaat dat niet, want al die maatregelen kosten geld", zo zegt de wethouder. "En dan is de vraag 'wie betaalt dat?'. Doe je dat uit algemene middelen of hef je belasting bij hondenbezitters. Dat is een politieke keuze." Het is volgens hem nog geen onderwerp van gesprek bij de coalitiegesprekken om dit af te schaffen.

Hilversum voert ook campagne zodat mensen zelf de poep van hun hond op ruimen. De wethouder tovert tijdens het interview een plastic zakje tevoorschijn. "Ik heb zelf ook een hond en ik heb ook altijd een zakje bij me." Hij geeft toe dat hij voorheen niet altijd de poep opruimde. "Bij mij heeft het ook geholpen."

Bron: NH Nieuws (NH Gooi nieuwspartner)

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Beatsensation | Vandaag om 20:00.
  • Met Ryan Vons.
  • 300 Kilo | Vandaag om 21:00.
  • Met Jan-Willem van Beers, Marc Reitsma en Ramon Bakker.
Net gemist?

NH Gooi In Business

Vandaag om 17:00.

Terugluisteren