ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Nieuwe gedenktegels bij Herinneringsmonument | NH Gooi
De gedenktegels met de namen (Foto: 6FM)
De gedenktegels met de namen (Foto: 6FM)

Bij het herdenkingsmonument aan het Prins Bernhardplein in Huizen werden dinsdag 24 april 98 gedenktegels onthuld met daarop de namen van alle oorlogsslachtoffers uit Huizen. De tegels vervangen twee oudere plaquettes die naast het herdenkingsmonument aan het Prins Bernhardplein stonden.

De oudere plaquettes, die in 1995 geplaatst werden, bevatten de namen van 43 Huizer slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. De lijst was onvolledig en de plaquettes te klein om nog namen toe te kunnen voegen. In de loop der jaren werden er steeds meer verhalen van mensen bekend die ook een plekje op het monument verdienden.

Veel meer slachtoffers
Uiteindelijk zijn er 55 namen bijgekomen met daaronder veel Joodse bewoners van Huizen. Deze zijn gevonden door Marijke Terlouw, die jaren geleden in Jeruzalem het verhaal hoorde van een overlevende van de oorlog in Huizen. "Ik had nog nooit iets over Joden in Huizen gehoord en dat is een paar jaar blijven hangen. Toen dacht ik als niemand het doet, dan doe ik het", zegt Marijke tegen NH Nieuws.

Op de oorspronkelijke plaquettes waren maar vier Joodse namen te vinden. Dat aantal klopte niet. Marijke vond uiteindelijk nog 39 Joodse slachtoffers.

Verhaal erachter
Behalve de Joodse slachtoffers werden er ook namen van slachtoffers uit andere oorlogen na 1945 aan toegevoegd. Voor Hein Hoffmann van het 4 mei Comité is vooral het verhaal achter de naam belangrijk: "Ik denk dat het heel belangrijk is dat het dichtbij komt, dat het persoonlijk gemaakt wordt. De jonge generatie moet daarover leren en zorgen dat het nooit meer gebeurt, dat is de kern van dit alles."

In tegenstelling tot de oude plaquettes is er nu wel ruimte om namen toe te voegen. "Het is zo compleet als we het nu weten. Maar het kan best zijn dat er morgen iemand komt die nog iemand heeft gevonden, dan komt er weer een steentje bij", aldus wethouder Gerrit Pas, die het project ondersteunde.

Bron: NH Nieuws (NH Gooi nieuwspartner)

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Beatsensation | Vandaag om 20:00.
  • Met Ryan Vons.
  • 300 Kilo | Vandaag om 21:00.
  • Met Jan-Willem van Beers, Marc Reitsma en Ramon Bakker.
Net gemist?

NH Gooi In Business

Vandaag om 17:00.

Terugluisteren