Live-blog: Coronacrisis Volg het live-blog

  • Regio Blaricum
  • Thema Gezondheid
  • Donderdag 12 maart om 11:28 | bijgewerkt: om 11:29 uur
  • Sjoerd Stoop

HILVERSUM - Het blijft voorlopig 'business as usual' in de ziekenhuizen van Tergooiziekenhuizen in Hilversum en Blaricum. Gisteren werd bekend dat een medewerker van het ziekenhuis besmet is met het coronavirus. Toch zullen patiënten en bezoekers van het ziekenhuis daar weinig van merken: het ziekenhuis is gewoon open. 

Tergooi Ziekenhuis Hilversum
Tergooi Ziekenhuis Hilversum Google Streetview

De met het coronavirus besmette medewerker, een 'zorgprofessional' die werkzaam is in het ziekenhuis in Blaricum, zit sinds zijn positieve test thuis. De medewerker heeft volgens het ziekenhuis slechts lichte klachten.

De medewerker heeft met één ziekenhuispatiënt contact gehad. Deze patiënt vertoont geen ziekteverschijnselen, maar is wel in isolatie geplaatst. 

Ziekenhuis gewoon open

Hoewel het coronavirus nu dus ook Tergooi heeft bereikt, is er voor patiënten en bezoekers van het ziekenhuis nog maar weinig aan de hand.

Patiënten die al in het ziekenhuis liggen of naar het ziekenhuis moeten komen voor een geplande operatie hoeven zich geen zorgen te maken. Van deze laatste groep verwacht het ziekenhuis wel dat mensen niet naar het ziekenhuis komen als ze kortgeleden in een gebied met coronabesmettingen zijn geweest, contact met een coronapatiënt hebben gehad of zelf klachten van luchtwegen of koorts hebben.

"Kom niet onaangekondigd naar het ziekenhuis, bel eerst de huisarts"
TErgooi

Ook mensen die op ziekenbezoek willen komen, zijn gewoon welkom. Daarvoor gelden dezelfde voorwaarden als voor patiënten.

Mensen met corona-achtige klachten worden met klem opgeroepen vooral niet uit zichzelf naar het ziekenhuis te komen. "Neem alleen telefonisch contact op met uw huisarts als u zich ernstig ziek voelt of langdurig ziek bent (klachten aan de luchtwegen en koorts) of bel de lokale GGD", zo schrijft het ziekenhuis op haar website.

Maatregelen

Het ziekenhuis laat op haar website weten maatregelen te nemen om besmetting en verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Dat betekent onder meer dat er geen handen meer geschud worden. 

Tergooi laat verder weten dat het voorlopig goed voorbereid is op het coronavirus. "Op dit moment heeft Tergooi voldoende capaciteit om patiënten in strikte isolatie op te nemen, als dat noodzakelijk is. Daarnaast bereidt het ziekenhuis zich voor op verdergaande maatregelen, mochten die nodig blijken te zijn. Het gaat dan met name om uitbreiding van de opnamecapaciteit en uitbreiding van de faciliteiten om patiënten te testen. Voorwaarde is wel dat er genoeg gezonde zorgverleners zijn om de gevraagde zorg te kunnen bieden. Dat is op dit moment wel het geval", aldus het ziekenhuis.

Een speciaal team van Tergooi inventariseert dagelijks de stand van zaken om zo snel passende maatregelen te kunnen nemen als dat nodig is. 

Wel zorgen over voorraad 

Net als veel andere ziekenhuizen maakt Tergooi zich wel zorgen over de voorraad ontsmettingsmiddelen en mondkapjes. "Die is zeker niet eindeloos, daar zijn we nu heel zuinig op", vertelt woordvoerder Wencke Fassbender. "Normaal gesproken liggen mondkapjes in flinke voorraaden op elke afdeling, maar ze zijn nu schaars. We geven ze centraal uit, om de voorraad goed op peil te houden. Datzelfde geldt voor ontsmettingsmiddelen. Normaal gesproken kun je overal wel je handen ontsmetten, ook als bezoeker. Nu kan dat niet meer overal. Dit doen we allemaal om zuinig met onze spullen om te gaan. Vooralsnog hebben we voldoende, maar dat willen we graag zou houden."

;

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Donker in Coronatijd

Vandaag om 00:00.

Terugluisteren