ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent George Schouten maakt bijzondere film over het Rosa Spier Huis in Laren | NH Gooi
  • Regio Laren
  • Zondag 17 mei 2020 om 07:32 | bijgewerkt: om 13:54 uur
  • Rachel Morssink
Groot feest in het Rosa Spier Huis
Groot feest in het Rosa Spier Huis George Schouten / De Boeddhistische Blik/NCRV

LAREN - Filmmaker George Schouten volgde een jaar lang de bewoners van het Rosa Spier Huis in Laren. Het resultaat, de documentaire Goed Oud, is vanmiddag te zien op NPO2. NH Nieuws sprak met hem.

"De film gaat over vergankelijkheid," vertelt George Schouten. Ziekte, ouder worden en sterven komen aan bod. "Mijn hoofdpersonen verhuizen van hun huis naar het bejaardentehuis, dan door naar de nieuwbouw en ten slotte beginnen ze aan hun laatste reis."

Het decor van de film is het Rosa Spier Huis in Laren, een woongemeenschap waar veel senioren wonen die een achtergrond in de kunst of wetenschap hebben. "Van kerst 2018 tot kerst 2019 heb ik er gefilmd," vertelt George. "Ik kwam langs bij speciale gebeurtenissen, maar heb vooral veel rondgehangen om de hoofdpersonen te spreken."

NH Nieuws

Zo zien we in de film een bewoner die zich zorgen maakt of zijn kat de verhuizing wel aankan en is er een ouder echtpaar dat graag samen musiceert achter de piano. "Maar het verhaal van opera-regisseur Johnny Kuiper raakt me misschien wel het meest," vertelt George. "Een goede vriend van mij. Als het slecht met hem gaat, is dat voor mij ook moeilijk om te zien."

Sneak preview

In de film richt de documentairemaker zich ook rechtstreeks tot de camera. "Ik onderzoek mijn eigen relatie tot vergankelijkheid en ben veel met de dood bezig," vertelt George. Want die hoort nou eenmaal bij het leven, volgens hem. "We moeten er niet met onze rug naartoe staan, maar de dood met open gezicht tegemoet treden."

Bij het Rosa Spier Huis kregen ze alvast een sneak preview van Goed Oud. "Een prachtige en persoonlijke film," zegt directeur/bestuurder Karin Annaert. "En voor ons ook een historisch document. We hebben een hectisch jaar achter de rug met het 50-jarig bestaan en verhuizen naar de nieuwbouw. Erg bijzonder om terug te zien."

Goed oud

De film 'Goed Oud' (De Boeddhistische Blik/NCRV) is zondag 17 mei om 15.20 uur te zien op NPO2 en wordt herhaald op 19 mei om 23.20 uur. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren