• Zaterdag 13 juni om 10:45 | bijgewerkt: om 10:53 uur
  • Redactie

MUIDERBERG - De Muidenbergse Thijs paddelt vandaag van Muiderberg naar Amsterdam. Met de tocht wil hij aandacht vragen voor mensen met een depressie. "Het taboe van zo'n depressie moet doorbroken worden, je moet er over kunnen praten. Dat kan mensen redden", vertelt Thijs. 

Thijs van Holthuijsen
Thijs van Holthuijsen Eigen foto

Dat Thijs juist gaat paddelen om aandacht te vragen voor depressies, is geen toeval. Tweeënhalf jaar geleden beroofde een van zijn beste vrienden zich van het leven, na een lange worsteling met een depressie.

"Dat zagen wij niet, wij wisten niks", vertelt Thijs twee weken geleden aan NH Nieuws. Paddle against depression, heeft hij zijn actie genoemd. "Dit is een eerbetoon aan mijn overleden vriend", vertelt Thijs.

"Hij was een hele normale jongen, die ontzettend druk was met de studentenvereniging. We woonden samen, trapten samen lol en gingen achter de meisjes aan, we hadden soms tot tranen toe serieuze gesprekken. Maar dat hij met een depressie kampte, hadden we totaal niet door. Pas toen hij er niet meer was, wisten we wat er eigenlijk aan de hand was. Maar toen was het al te laat."

Van Muiderberg naar Amsterdam

Thijs begint om 11.00 uur in Muiderberg, vaart een stukje over IJmeer en eindigt via Weesp, Abcoude en Ouderkerk aan de Amstel in Amsterdam. De tocht van Thijs wordt gevolgd door camera's. "We leggen het hele project vast, voor een documentaire. Met deze documentaire moeten depressies aandacht blijven krijgen."

Het verhaal van zijn vriend, wiens naam hij liever niet noemt, heeft Thijs met zijn neus op de feiten gedrukt. "Je gaat je afvragen: had ik iets moeten doen of zien? Ben ik er wel genoeg voor hem geweest? Het zijn vragen waar je een kleine drie jaar verder niks meer aan hebt, het is nou eenmaal gebeurd, hoe zwaar het ook is."

Met je neus op de feiten

"Later ben ik me gaan beseffen dat ik het ook niet had kunnen weten. Mensen die een depressie hebben, weten dat vaak heel goed verborgen te houden. Er heerst echt een taboe op, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo hoeft te zijn. Het moet bespreekbaar worden. Want juist door erover te praten, kun je wat veranderen."

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

De Weekendshow Yannick van de Wouw

Vandaag om 17:00.

Terugluisteren