HILVERSUM - De voortekenen waren meer dan goed: met een jaar vol grote evenementen, zou het Hilversumse horecaverhuurbedrijf Servé een topjaar gaan meemaken. Het liep allemaal anders: het coronavirus zorgde voor een enorme streep door de rekening. Geen evenementen betekende geen cent omzet voor het bedrijf en dus ging het failliet. Nu een maand later gaat het bedrijf voor een nieuwe start, maar anders dan anders. "Maar we moeten vanaf grond af aan alles weer opbouwen", vertelt oprichter Jan van Rijswijk.

Daan Freriks en Jan van Rijswijk van Servé
Daan Freriks en Jan van Rijswijk van Servé Daan Freriks en Jan van Rijswijk van Servé | Foto: NH Nieuws/Sjoerd Stoop

Eerst terug naar wat Servé was voor het coronavirus. Met grote evenementen door heel Nederland op de agenda, zou het een van de beste jaren ooit gaan worden voor Servé. Met opdrachten voor onder meer Sail Amsterdam en de Grand Prix Zandvoort. "Daar zou Servé echt heel veel dingen voor gaan doen. Het zou een recordjaar gaan worden. De agenda zat bomvol", vertelt Van Rijswijk. "Het zag er echt geweldig uit."

"We dachten toen nog dat we vanaf juni langzaam wel weer alles zouden kunnen gaan oppakken"
Serve-oprichter jan van rijswijk

Het Hilversumse verhuurbedrijf Servé is al vele jaren een begrip. Het bedrijf werd meer dan een kwart eeuw geleden opgericht door Hilversummer Jan van Rijswijk en groeide onder zijn leiding uit tot een van de grootste bedrijven in Nederland als het gaat om de verhuur van meubilair, serviesgoed en aankleding van grote evenementen. Naast Van Rijswijk staat operationeel directeur Daan Freriks aan het roer van het bedrijf.

Grote klap

Het coronavirus kwam, en vooral ook de verregaande maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. "Eerst werden alle evenementen tot begin april afgelast, toen werd dat verlengd tot begin juni. We dachten toen nog dat we vanaf juni langzaam wel weer alles zouden kunnen gaan oppakken."

"Er staan plots bijna tachtig man op straat. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten."
SERVE-OPRICHTER JAN VAN RIJSWIJK

Toen bekend werd dat alle grote evenementen tot september afgelast werden, was het leed voor Servé meteen geschied. "Er was gewoon geen zicht op verbetering. Het is erg waarschijnlijk dat de eerste grote evenementen pas volgend jaar weer plaats gaan vinden. Dat is veel te ver weg. In de tussentijd kunnen we helemaal niks. Al kwam er nog een paar maanden overheidsgeld dan was het nog niet te redden. En met alle andere steun zouden we onszelf enorm in de schulden steken."

Emotionele beslissing

Dat het bedrijf het niet redde, kwam hard aan bij oprichter Van Rijswijk. "Er staat plots bijna tachtig man op straat. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten", vertelt hij. "Wij zijn geen bedrijf, maar we zijn een familie. Er werken hier mensen die er al sinds bijna de eerste dag bij zijn, mensen met wie we lief en leed hebben gedeeld. Het doet zo ontzettend veel pijn om die mensen te moeten vertellen dat het bedrijf failliet is. Ik heb rondom het faillissement veel slapeloze nachten gehad en heel wat tranen gelaten. Het doet echt heel veel pijn. Het geeft zo'n gevoel van machteloosheid, want we hebben hier geen enkele invloed op gehad. Het komt allemaal door het coronavirus en de gevolgen daarvan. Je ziet alles zo uit je handen glippen."

Daan Freriks en Jan van Rijswijk van Servé
Daan Freriks en Jan van Rijswijk van Servé Daan Freriks en Jan van Rijswijk van Servé | Foto: NH Nieuws/Sjoerd Stoop

Nieuwe stap

Het faillissement van Servé is nu een maand geleden. Van Rijswijk en Freriks hebben de afgelopen weken niet stil gezeten. Het resultaat: er gloort licht aan het eind van de tunnel, al is het nog maar een klein lampje. Servé blijft bestaan, maar van een doorstart is geen sprake. Het bedrijf wordt vanaf de grond weer opgebouwd. "We hebben afgelopen maand onze inventaris en bedrijfsvoering terug kunnen kopen. Een flinke investering, maar we zijn er van overtuigd dat dit bedrijf nog toekomst heeft. Maar ook omdat we vechters zijn: we laten ons niet zomaar uit de weg slaan."

Hoewel het bedrijf nog steeds Servé zal heten en ook blijft verhuren, is dat haast het enige wat nog hetzelfde zal blijven als 'vroeger'. "We maken een compleet nieuwe start. En daarbij weten we één ding zeker: zoals het was gaat het nooit meer worden. En als dat al lukt, gaat dat tientallen jaren duren", beseffen Van Rijswijk en Freriks. 

"Het wordt buffelen, maar het wordt wel een mooi avontuur"
serve-directeur daan freriks

Waar Servé een grote speler was met bijna tachtig man personeel, gaat het straks verder met een klein team. En waar tot het faillissement de grootste Nederlandse evenementen werden bediend, moet het bedrijf het straks hebben 'small events'. Het gaat dan om kleinere bedrijfsevenementen, maar ook bijvoorbeeld de grotere verjaardagsfeestjes, trouwerijen en andere particuliere evenementen. "Het ziet er voorlopig niet naar uit dat er weer grote publieksevenementen als festivals, popconcerten en dergelijke mogen worden gehouden. Daarnaast worden in het 'nieuwe normaal na corona’ andere eisen gesteld aan hygiëne en veiligheid bij grote samenkomsten. We gaan innovatieve vormen van dienstverlening ontwikkelen en daarnaast ook nieuwe markten aanboren."

De winkel gaat weer open

Servé gaat op zeer korte termijn weer draaien. Het doel: aan het einde van deze maand de eerste spullen weer verhuren. "Heel langzaam gaan we de winkel weer openen, de boel weer opstarten. Maar er moet nog veel gebeuren. We gaan personeel werven. We gaan starten met een team van tien man van oud-medewerkers en hopelijk snel met meer. We zoeken naar collega's die breed inzetbaar zijn. Het kan zo zijn dat je de ene dag chauffeur bent, maar de volgende dag teruggekomen servies staat af te wassen of bestellingen moet verwerken."

Na een emotionele tijd gaan Van Rijswijk en Freriks weer vol goede moed aan de slag. Freriks: "Natuurlijk hadden we veel liever gezien dat dit alles niet was gebeurd en dat we gewoon nog zijn wat we toen waren, maar we hebben heel veel zin om nu weer aan de slag te gaan. Zo'n nieuwe start geeft ook enorm veel energie. Het wordt buffelen, maar het wordt wel een mooi avontuur. Ik ben heel blij als ik straks weer een telefoon hoor rinkelen en dat ik de mannen op de vloer moet vragen de radio zachter te zetten. Dat heb ik echt heel erg gemist."

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

De Weekendshow Yannick van de Wouw

Vandaag om 17:00.

Terugluisteren