ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Museum Singer Laren laat ellendige tijd achter de rug en is 'vol goede moed' weer open | NH Gooi
  • Regio Laren
  • Thema Het weer
  • Woensdag 01 juli 2020 om 14:58 | bijgewerkt: om 15:24 uur
  • Carlijn Kolk
Snapshot Video 208950 (00:31)
Snapshot Video 208950 (00:31)

LAREN - Museum Singer Laren is weer open. Het museum kijkt terug op een bewogen tijd. Niet alleen was het museum dicht vanwege het coronavirus en liep het daardoor veel inkomsten mis, ook werd tijdens de sluiting een meesterwerk van Van Gogh gestolen. Maar het gestolen kunstwerk vergeten, dat doet het museum niet. 

Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm laat ons zien waar het Van Gogh-schilderij 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' uit 1884 hing in het museum. Zodra je de zaal binnenkomt, loop je er nagenoeg direct tegenaan.

Na overleg heeft het museum besloten om de muur niet leeg te laten of iets anders op te hangen, maar een reproductie op te hangen.  "Dit is de plek waar die hing en we vinden dat dat ook zichtbaar moet blijven. We hebben het niet onder het tapijt willen schoffelen, omdat het een belangrijk onderdeel is van de tentoonstelling en het zou geen recht doen aan het schilderij om het gewoon te negeren en net doen of het hier niet gehangen heeft en er iets anders op te hangen", vertelt de museumdirecteur.

Zo blijft het geroofde kunstwerk onderdeel van de tentoonstelling Spiegel van de Ziel waarin schilderijen hangen van kunstenaars die zochten naar de rust en verstilling in een moeilijke tijd. "Van Gogh was best een getergde man die het moeilijk had. Hij leefde lange tijd bij zijn ouders in Nuenen en daar trok hij zich af en toe terug in de pastorietuin en die rust van die prachtige tuin schilderde hij ook. Dus in die zin past hij in deze expositie."

NH Nieuws

De museumdirecteur is blij dat er weer mensen door de zalen lopen. "Veel fijner dan ik had gedacht. En dan meen ik oprecht. Gewoon kippenvel. Het werk en onze missie om kunst naar de mensen te brengen is echt heel belangrijk voor mij merk ik nu. Het is zo lekker dat hier weer mensen zijn en genieten van wat wij proberen naar ze toe te brengen."

En het is hartstikke druk op de eerste dag. Maar De Lorm legt uit dat door de maatregelen het nooit overvol zal worden en dat mensen rustig alleen voor een schilderij kunnen staan. 

Beveiliging

Het museum heeft de sluiting gebruikt om de zalen een opknapbeurt te geven. Er is een nieuw lichtsysteem in de plafonds waardoor de kunstwerken beter belicht kunnen worden. Daarnaast zijn er extra beveiligingsmaatregelen genomen. "We hebben ondanks het feit dat de verzekeraar vond dat wij goed beveiligd waren, extra maatregelen genomen. En welke dat zijn ga ik niet vertellen. Behalve wat je kunt zien en dat is een rolluik in de pui van het museum", zo legt hij uit. 

Nieuw schilderij

Als klap op de vuurpijl hebben ze ook nog een echt Laarders schilderij gekregen wat nu een plekje heeft gekregen. Het is een schilderij van Max Liebermann, een beroemde Duitse impressionist. Je ziet een meisje lopen op de Brink in Laren in 1897. "Het heeft een enorme 'wall power'. Het is niet heel groot, maar het spettert van de wand af. Je ziet dat meisje echt voor je ogen lopen, ze loopt daar echt. Er zit wel ruim 100 jaar tussen, maar ze is er. Dat is wat een kunstenaar moet kunenn, dat is toveren. Toveren met verf", vertelt De Lorm gepassioneerd. 

Meisje over de Brink Laren

Onrustig 

Hij houdt een goed gevoel over na de eerste dag, maar toch voelt het raar dat het echte schilderij van Van Gogh er niet is. "Het maakt mij onrustig te weten dat dit ongelooflijk bijzondere schilderij ergens zwerft en in verkeerde handen is. En we weten wel dat vrijwel alle gestolen Van Goghs weer zijn teruggekeerd naar de rechtmatige eigenaar. Maar op dit moment is dat niet zo dus dat geeft me een zeer 'unheimisch' gevoel. Ik hoop dat het zo snel mogelijk onbeschadigd terugkeert."

De tentoonstelling Spiegel van de Ziel is tot 23 augustus te zien. Daarna komt een tentoonstelling met alleen maar werken uit de eigen kelder van het museum. "Uit onze eigen collectie hebben we een tentoonstelling samengesteld dat heet 'Schilders van licht'. Dat gaat over een generatie schilders die licht als onderwerp hebben. Eigenlijk bedacht tijdens de lockdown toen er niets kon. Toen hebben we gedacht, laten we eens kijken in de eigen collectie. Dat is de winst van deze moeilijke tijd", zo besluit de museumdirecteur.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren