• Dinsdag 21 juli om 16:58
  • Joost Lammers & Sjoerd Stoop

MUIDEN - De grote berg met asbestresten op de groenstrook langs nieuwbouwwijk De Krijgsman in Muiden wordt nog deze week weggehaald. Dat heeft de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek afgesproken met projectontwikkelaar KNSF Vastgoed. Hoe het verder gaat met de sanering van de rest van het terrein is nog onduidelijk.

De berg afval op de groenstrook bij De Krijgsman waaronder ook asbest ligt, is inmiddels afgezet met hekken
De berg afval op de groenstrook bij De Krijgsman waaronder ook asbest ligt, is inmiddels afgezet met hekken Joost Lammers / NH Nieuws

Het asbest op het terrein is afkomstig van de voormalige volkstuinen op het stuk grond. De tuinders gebruikten vele jaren asbestplaten als daken voor tuinhuisjes of beschoeiing in de sloot. De volkstuinders vertrokken twee jaar geleden noodgedwongen om plaats te maken voor de nieuwbouwwijk. Hun tuinhuisjes werden gesloopt, maar vele brokken van asbestplaten bleven liggen. NH Nieuws onthulde een week geleden dat het terrein nog vol ligt met stukken asbest, onder meer door de grote berg met brokstukken. 

Bewoners van de naastgelegen nieuwbouwwijk reageerden geschokt op de onthulling en ook de lokale politiek reageerde verrast, verbolgen en verontrust. KNSF Vastgoed werd donderdag door de OFGV op de vingers getikt en gemaand de asbest zo snel mogelijk op te ruimen. 

De berg met asbestresten wordt komende donderdag naar een erkende asbestverwerker gebracht. Toch is het terrein daarna nog allesbehalve schoon: er liggen nog veel andere resten van asbestplaten.

Sanering van bouwterrein wordt lastige klus

Hoe het terrein echt wordt schoongemaakt is nog onduidelijk. Doordat de ontwikkelaar het asbestprobleem niet meteen volledig heeft aangepakt en het groen op het stuk bouwgrond ondertussen al hoog staat - en maaien onwenselijk is omdat gevaarlijke asbestdeeltjes dan juist kunnen vrijkomen - wordt de sanering nog een lastige klus. "Er zal moeten worden gekeken wat de beste oplossing is om de begroeiing kort te krijgen zodat daarna de asbestplaatjes door middel van handpicking verwijderd kunnen worden", meldt de Omgevingsdienst na nieuwe vragen van NH Nieuws.

De Omgevingsdienst erkent verder dat het saneringsproces op het Muider bouwterrein zorgvuldiger had gekund. Zo had het bevuilde terrein eerder beter afgezet moeten worden. De dienst houdt de situatie in de gaten en stelt dat er sancties mogelijk zijn voor ontwikkelaar KNSF Vastgoed, maar dat daar tot op heden geen sprake van is. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • All Inclusive (live) | Vandaag om 19:00.
  • Ton Ensink is je gastheer in het muzikale en informatieve All Inclusive hotel.
  • Vroeger of Later | Vandaag om 21:00.
  • Kleinkunst- en theatermuziek, met Jos Moll, Mischa Spelt en Han Bosman.
Net gemist?

De Platenkast van...

Gisteren om 22:00.

Terugluisteren