• Regio Bussum
  • Thema Werk
  • Maandag 21 september om 07:23
  • Rachel Morssink
Martin en Ellie bekijken de film over Martins leven
Martin en Ellie bekijken de film over Martins leven Rachel Morssink / NH Nieuws

BUSSUM - Martin de Jong (78) moest onlangs stoppen met zijn werk als kapitein op de boot naar Pampus. Hij heeft kanker en zijn gezondheid gaat achteruit. NH Nieuws maakte een film over zijn leven en Martin bekijkt de sneak preview. "Prachtig! Ik ben niet te ondeugend, toch?"

In de film vertelt hij: "Ik ben al zestien jaar met pensioen, maar ik vaar nog elke dag met veel plezier." Tijdens de opnames is hij nog volop aan het werk. Hij brengt zijn passagiers van Muiden naar Pampus. "Dit is anders dan vroeger hoor, toen ging ik de hele wereld over. Hadden we een geweer aan boord voor als we piraten tegenkwamen."

Lange tijd werkte Martin bij de marine, waar hij veel geleerd heeft. Ook minder goede dingen. "Ik hield niet van bier toen ik daar kwam. Nou, dat heeft maar even geduurd, haha." Het gaat een paar keer flink mis als hij te veel alcohol op heeft. "Ik ben met de auto over de kop geslagen, m'n eerste grote fout," vertelt hij. 

Koppen tegen elkaar

Zijn, naar eigen zeggen, tweede grote fout begaat hij na een dronken val van de trap. "Ik werd wakker in het ziekenhuis. Waren ze mijn lip aan het hechten. Dat deed pijn! Ik heb twee zusters over het bed heen met de koppen tegen elkaar geslagen, oeps. De volgende dag heb ik bloemen gebracht. Ze hadden het me al vergeven, maar ik heb er veel van geleerd."

Bekijk hieronder de film die NH Nieuws maakte over het woelige leven van Martin.
NB: De opnames zijn van vóór de coronatijd en alles is gefilmd voordat Martin stopte met werken.

Tekst loopt door onder video

NH Nieuws

Zijn leven komt in rustiger vaarwater als hij trouwt en kinderen krijgt. "Als je zo'n klein meisje in je armen hebt, dan ben je opeens geen boef meer," vertelt Martin. Hij laat de verre zeeën voor wat ze zijn en gaat in Nederland in opleiding bij de politie. "Wel op het water natuurlijk. Mijn vader was zo trots als een haan dat ik bij de politie zat."

Genieten

In de film vertelt Martin dat hij kanker heeft, maar dat hij zich nog goed voelt. Eind augustus gaat zijn gezondheid snel achteruit en moet hij het werk neerleggen. "Ik eet alleen maar vloeibaar voedsel, verder houd ik weinig binnen," vertelt Martin thuis, bij het kijken van de film. Hij is dan ook flink afgevallen. "Maar een biertje gaat er gelukkig weer in, dus daar geniet ik volop van!"

Martin maakt momenteel een cruise-reis naar Basel met zijn vriendin en twee dochters. "Mijn rolstoel en rollator mogen mee. En onze hut heeft een balkon. Ik sla de deuren open en zie het water. Prachtig, toch?"

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Scherp de Zeis | Morgen om 00:00.
  • Bruisend Nederpop, met Hylke Steggerda.
  • NH Gooi Rocks | Aanstaande zaterdag om 00:00.
  • Rockmuziek-mix, met regionieuws.
Net gemist?

Kleurenradio

Vandaag om 19:00.

Terugluisteren