ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Wijdemeerse wethouder mengt zich in discussie over baggerdepot en wil alternatieven | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Woensdag 07 oktober 2020 om 17:38 | bijgewerkt: om 17:58 uur
  • Carlijn Kolk

WIJDEMEREN - Er is een hoop commotie ontstaan over het idee van de provincie om een baggerdepot in te richten bij Egelshoek, op de grens van Hilversum en Wijdemeren. Buurtbewoners zijn in opstand gekomen en ook wethouder Jan-Jaap de Kloet van Wijdemeren laat nu van zich horen. "Snel baggeren door uit te gaan van depots, blijkt niet meer realistisch. De depots zullen ernstig verzet en dus tijdverlies opleveren." 

Loosdrechtse Plassen
NH Nieuws

Wethouder De Kloet laat via een persbericht weten dat hij oproept om alternatieven te onderzoeken, omdat hij graag wil dat er snel begonnen wordt met het project. "Het zou jammer zijn als we tijd verliezen als er op dat moment nog een extra onderzoek nodig is."

Vol met bagger

De Loosdrechtse Plassen en de jachthavens liggen vol met bagger. Om de waterkwaliteit te verbeteren en de recreatie een impuls te geven, wordt zo'n twee meter bagger weggehaald. Dat komt ongeveer neer op 300.000 kubieke meter. Die bagger wil de provincie Noord-Holland precies naast het weiland van Hilversummer Dick Manten storten.  "Ik vind het een schande. Schandalig om in een schoon gebied nu vuile bagger in te brengen", reageerde Manten eerder tegenover NH Nieuws. "Mijn familie is 200 jaar al bezig op deze grond. Heeft het altijd schoon gehouden. Ons erfgoed wordt nu vergiftigd, dat is het meest wrange."

 

Bekijk hier de reportage die wij eerder maakten over het verzet van de buurt: 

NH Nieuws

Natuureilanden

Het oorspronkelijke idee was dat de bagger gebruikt zou worden voor de realisatie van natuureilanden en herstel van legakkers, maar na onderzoek bleek de hoeveelheid bagger veel minder te zijn. Waardoor de eilanden niet gerealiseerd konden worden. 

Na onderzoek is Egelshoek naar voren gekomen om daar de bagger, al dan niet tijdelijk, op te slaan. Een idee wat door de buurtbewoners niet met open armen wordt ontvangen. Dat komt vooral omdat de provincie direct naast het depot bezig is met plannen voor een nieuw natuurgebied, waarbij grond gebruikt wordt van particulieren en gedreigd wordt met onteigening. "Wij hebben vooraf via ambtelijke contacten ervoor gewaarschuwd dat een baggerdepot op die locatie moeilijk uit te leggen is", aldus de wethouder. 

Oplossing

De wethouder zou het liefst zien dat de bagger gelijk gebruikt wordt. Voor bijvoorbeeld eilanden in de Nieuwe Polderplas, ontwikkeling van recreatieve eilanden, herstel van legakkers en realisatie van moerasnatuur. "Dit sluit ook aan bij de geest van het gebiedsakkoord dat de verschillende projecten elkaar mogelijk maken en versterken."
Maar het is nog maar de vraag of dat mogelijk is. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren