• Regio Hilversum
  • Donderdag 08 oktober om 11:48 | bijgewerkt: om 11:49 uur
  • Sjoerd Stoop

HILVERSUM - Wie wil shoppen in het centrum van Hilversum, kan sinds gisteren van te voren controleren of het niet te druk is in de winkelstraten. Hilversum heeft een 'druktemeter' die meet hoeveel mensen er in de verschillende winkelstraten lopen. Hilversum wil daarmee voorkomen dat het te druk wordt en bezoekers niet op anderhalve meter afstand van elkaar kunnen blijven.

Het centrum van Hilversum
Het centrum van Hilversum Wikimedia Commons/Wouter Hagens

De druktemeter had er afgelopen zomer al moeten hangen en had ook in de zomer moeten meten hoeveel mensen er op onder meer de Groest en door de Kerkstraat lopen. Door leveringsproblemen heeft het allemaal wat langer geduurd, maar de druktemeters hangen er wel ruim voor de feestmaand december, in winkelstraten doorgaans de drukste maand. 

Hilversum hoopt dat bezoekers van het centrum van te voren even kijken op de kaart of het niet al te druk is op straat. Kleurt de kaart groen, dan kunnen bezoekers gerust komen. Kleurt een bepaalde straat op de kaart rood of zwart dan wordt bezoekers dringend geadviseerd om om te lopen of zelfs helemaal weg te blijven. "Gezien de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus is het erg belangrijk om hier rekening mee te houden", aldus de gemeente. 

Zo druk is het nu in het centrum van Hilversum: 

De kaart wordt samengesteld aan de hand van zeventien sensoren die in het centrum hangen. De sensoren registeren wifi- en bluetoothsignalen van mobiele telefoons. Die signalen zijn overigens niet te herleiden naar individuele telefoons. Daarmee is de privacy volgens Hilversum gewaarborgd. 

Behalve van te voren checken of het niet te druk is, wil Hilversum ook dat bezoekers van het centrum een mondkapje dragen en anderhalve meter afstand houden. 

Nu al sint- en kerstcadeaus kopen

Hilversum wil met de druktemeter voorbereid zijn op de feestdagen. Afgelopen week deden Hilversumse centrumwinkeliers al een dringende oproep om nu al sinterklaas- of kerstcadeaus te komen kopen, zodat het in de laatste weekenden voor de twee feesten niet veel te druk wordt. Veel winkeliers hebben al sinterklaas- en kerstinpakpakier klaarliggen, zodat klanten hun cadeautjes meteen kunnen inpakken. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Hiphop Highschool | Vandaag om 19:00.
  • Hip-hop, met Jeffrey Ophof.
  • Kick Down | Vandaag om 21:00.
  • Lekkere plaatjes en praatjes over wat jij interessant vindt!
Net gemist?

Scherp de Zeis

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren