ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent GGD mag uitslag coronatest niet doorbellen aan huisarts: "Voor ons is dat een ergernis" | NH Gooi
  • Thema Gezondheid
  • Zaterdag 24 oktober 2020 om 15:42 | bijgewerkt: om 15:46 uur
  • Daan Visser
Er staan elke dag flinke wachtrijden bij de coronateststraat in Bussum
Er staan elke dag flinke wachtrijden bij de coronateststraat in Bussum NH Nieuws / Sjoerd Stoop

GOOI - Ze zouden het graag willen, maar GGD's mogen uitslagen van coronatesten niet op eigen houtje doorgeven aan de huisartsen van geteste patiënten. Dat zegt huisarts René Batenburg van het Centraal Corona Centrum in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag. 

"Voor ons is dat een ergernis, want je zou ict-technisch mogen verwachten dat het een koud kunstje is", aldus Batenburg. Dat het toch niet mag, heeft volgens de huisarts met privacy van patiënten te maken. De GGD vraagt daarom aan de patiënten dit zelf door te geven aan hun huisartsen. "Naar mijn idee loopt dit in de praktijk redelijk goed, maar je weet nooit of iedereen ons belt." 

Soa-test

Batenburg vergelijkt de communicatie van een coronatest met die van de uitslag een soa-test. "Die stuur je namelijk ook niet één-op-één door. Daar moet de patiënt toestemming voor geven of zelf het initiatief nemen."

De drukte in de praktijk van Batenburg neemt toe. "Wij krijgen steeds meer belletjes van positief geteste mensen. Dat is wel even een confrontatie", deze drukte komt volgens Batenburg door de komst van de corona-app en het toenemende aantal testen die gedaan worden.

Contact opnemen

Toch roept de huisarts op te blijven bellen. "We willen dat mensen met klachten in ieder geval contact met ons opnemen. Dat laagdrempelige wat jouw huisarts kan zijn, gebruik dat ook." En hoewel de huisarts zegt dat de praktijk niet voor elke patiënt plek heeft, kan hij nog wel de vragen beantwoorden. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren