ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise gemeenten willen meer hulp om aantal dak- en thuislozen terug te dringen | NH Gooi
  • Maandag 26 oktober 2020 om 10:11 | bijgewerkt: om 11:54 uur
  • Sjoerd Stoop

'T GOOI - De Gooise gemeenten willen de komende jaren samen aan de slag om het aantal dak- en thuislozen terug te dringen. Er moet onder ander meer hulp komen, maar ook meer passende huisvesting. De gemeenten hebben daarom om een bijdrage van anderhalf miljoen euro gevraagd van het Rijk.

Dakloze
Adobe Stock

Extra aandacht voor de dak- en thuislozen is hard nodig, zo stellen de gemeenten. 't Gooi heeft relatief veel dak- en thuislozen: vorig jaar waren er 296 daklozen en naar schatting 225 thuislozen. Daklozen zijn mensen die helemaal geen dak boven hun hoofd hebben, thuislozen zijn mensen die uit noodzaak bij familie of vrienden wonen. 

Dat het probleem groot is, is ook te zien in de daklozenopvang. De 54 regionale opvangplekken zijn bijna altijd bezet. Per dag komen er ongeveer dertig aanvragen per dag binnen. Daarnaast zit ook de crisisopvang vol. Vooral gezinnen moeten soms een aantal weken wachten voordat ze terecht kunnen. 

Meer hulp

De regiogemeenten willen het probleem aanpakken door onder meer te werken aan meer opvang. Zo moet er kleinschalige opvang komen waar bijvoorbeeld financiële begeleiding is en moet er begeleiding komen om dak- en thuislozen snel weer aan een baan te helpen, zodat ze sneller weer zelfstandig worden. Daarnaast willen de gemeenten afspraken met onder meer woningcorporaties en en zorgverzekeraars zodat betalingsachterstanden eerder worden gemeld. De gemeenten willen daarmee sneller te hulp kunnen schieten. 

De Gooise gemeenten willen ook dat er meer aandacht komt voor passende huisvesting, zoals begeleid wonen. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren