ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Muiderberg moet straks worden verwarmd met warm water uit het IJmeer | NH Gooi
  • Thema Politiek
  • Vrijdag 13 november 2020 om 14:51
  • Sjoerd Stoop

MUIDERBERG - Muiderberg geheel verwarmen met warm water afkomstig uit het IJmeer. Dat hopen de gemeente Gooise Meren en de lokale energiecoöperatie WattNu voor elkaar te krijgen. Als alles volgens plan verloopt wordt er komend jaar gestart met het eerste deel, rondom de Eikenlaan.

Het IJmeer en het strand van Muiderberg
Het IJmeer en het strand van Muiderberg Google Streetview

Het IJmeer waar Muiderberg aan grenst heeft volgens de plan makers genoeg warmte om heel Muiderberg duurzaam en aardgasvrij te verwarmen met zogeheten aquathermie.

De warmte die van nature aanwezig is in oppervlakte water wordt dan opgeslagen in warmtebronnen onder de grond. Het water wordt vervolgens verwarmd tot 70 graden Celsius en via een warmtenet vervoerd naar de aangesloten woningen. Daarmee kan niet alleen de verwarming aangezet worden, maar kan ook warm water uit de kraan komen. 

Straten gaan toch al open

Het aanleggen van zo'n warmtenet is geen makkelijke klus. Maar er is een voordeel: de komende jaren wordt in het hele dorp het riool vernieuwd. De straat moet toch al open, dus kan er meteen gestart worden met de aanleg van het nieuwe warmtenet. De gemeenteraad van Gooise Meren wordt nu door burgemeester en wethouders gevraagd groen licht te geven voor het plan en geld vrij te maken. 

De Eikenlaan is als eerst aan de buurt, maar is zeker niet de laatste. Gooise Meren wil voor 2050 geheel aardgasvrij zijn. Dat betekent dat er elke twee jaar een wijk van het aardgas af zou moeten. Voor Muiderberg betekent dat dus dat steeds meer huishoudens aangesloten moeten worden op het nieuwe warmtenet. 

Aardgasvrije wijken

De gemeente hoopt een deel van het plan te bekostigen met een bijdrage uit het Programma Aardgasvrije Woonwijken van het Rijk. Daarvoor werd eerder al een aanvraag gedaan, maar niet toegekend. Hilversum kreeg wel een bedrag. Gooise Meren heeft de afgelopen maanden flinke stappen gezet op het gebied van techniek, financiën en organisatie om volgend jaar alsnog in aanmerking te komen voor een geldbedrag. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • NH Gooi Chill | Vandaag om 23:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix, met regionieuws.
  • NH Gooi Chill | Morgen om 00:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix, met regionieuws.
Net gemist?

Kick Down

Vandaag om 20:00.

Terugluisteren