ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vogelgriep maakt slachtoffers in Eemmeer | NH Gooi
  • Regio Blaricum
  • Woensdag 18 november 2020 om 15:17 | bijgewerkt: om 15:18 uur
  • Martine Bakker

BLARICUM - Aan de oevers van het Eemmeer spoelen deze dagen veel dode vogels aan, en ook in de achterliggende Eempolder worden in sloten veel kadavers aangetroffen. Zeer waarschijnlijk is de vogelgriep deze vogels fataal geworden. Het RIVM roept al sinds de uitbraak op om van kadavers af te blijven, omdat de vogelgriep zich anders snel kan verspreiden. 

Vanuit Friesland en vanaf de Waddeneilanden komen al langer meldingen binnen van dode vogels die aanspoelen of in weilanden en sloten liggen. Het RIVM bevestigt na onderzoek dat in veel gevallen vogelgriep de doodsoorzaak is. Ook in Noord-Holland zijn enkele gevallen bekend

Verzwakt

Ten westen van de A27, waar de Stichtse brug over het water naar het nieuwe land gaat, ligt een smal strookje Noord-Holland aan de kust van het Eemmeer. Het is een overwinteringsplek van vele tienduizenden eenden, ganzen en andere watervogels. Het zijn dit soort plekken waar de vogelgriep toeslaat: hier zitten heel veel vogels bij elkaar, waarvan sommige verzwakt zijn door de lange trek die ze achter de rug hebben. De laatste dagen zijn daar veel dode vogels gevonden.

De vogels op bovenstaande foto's zijn nog niet onderzocht door het RIVM, waardoor het nog niet vaststaat dat ze door de vogelgriep zijn omgekomen. Maar omdat sommige kadavers geen enkele verwonding hebben, ligt het voor de hand dat vogelgriep de doodsoorzaak is.

Geïnfecteerd

Vogelaars, hondenuitlaters en wandelaars die kadavers van vogels tegenkomen, wordt door het RIVM nadrukkelijk afgeraden de vogels aan te raken. De kans is klein dat mensen geïnfecteerd raken met het vogelgriepvirus, maar er zijn gevallen bekend waarbij dat is gebeurd.

Bekijk alle verhalen en afleveringen op onze themapagina Natuurlijk Noord-Holland.

Opmerkingen, tips of vragen? Stuur verslaggever Stephan Roest een berichtje via natuurlijknoordholland@nhmedia.nl

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren