• Dinsdag 01 december 2020 om 14:22 | bijgewerkt: om 14:26 uur
  • Sjoerd Stoop

LOOSDRECHT - De Loosdrechtse fietsboot, die fietsers de Loosdrechtse Plassen over brengt, moet volgend jaar een stuk milieuvriendelijker worden. De dieselmotor moet vervangen worden voor een elektrische en er komen zonnepanelen op het dak van de boot.

De fietsboot van Loosdrecht
De fietsboot van Loosdrecht Gemeente Wijdemeren

De fietsboot vaart nu twee jaar over de Loosdrechtse Plassen. Fietsers worden niet alleen de Loosdrechtse Passen over gevaren, maar kunnen ook uitstappen op het eilandje Markus Pos. De boot blijkt populair: het afgelopen jaar verdubbelde het aantal gebruikers van de boot. 

De gemeente Wijdemeren heeft nu 10.000 euro beschikbaar gesteld om de fietsboot onder handen te nemen en helemaal duurzaam te maken. Er wordt nu nog gewacht op een bijdrage van de gemeente Stichtse Vecht en de provincies Utrecht en Noord-Holland. 

Emissieloos

Het plan moet er voor zorgen dat de populaire fietsboot straks emissieloos - dus zonder uitstoot - kan varen. De zonnepanelen op het dak van de boot moeten de nieuwe elektrische motor stroom geven om te kunnen varen. Op dagen met minder zonneschijn kan de boot worden opgeladen aan een elektrisch oplaadpunt. "Aan het einde van het traject is de boot volledig exploitabel en een zelfvoorzienende, duurzame recreatieve verbinding", zegt de gemeente Wijdemeren. 

Naast de gemeenten en de provincies betaalt ook vastgoedontwikkelaar Heijmans mee aan de benodigde 100.000 euro. Als alles volgens plan verloopt, vaart de fietsboot volgend vaarseizoen al elektrisch. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren