• Regio Hilversum
  • Thema Ongeval
  • Woensdag 16 december 2020 om 16:17 | bijgewerkt: om 16:53 uur
  • Sjoerd Stoop

HILVERSUM - Een 41-jarige man die twee jaar geleden met drank op achter het stuur stapte en een zwaar eenzijdig ongeluk veroorzaakte op de oprit van de A27 bij Hilversum, is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. Bij het ongeluk kwam zijn vriendin om het leven, die naast hem in de auto zat. 

Bestuurder dodelijk ongeluk had gedronken
Bestuurder dodelijk ongeluk had gedronken Inter Visual Studio

De man uit het Utrechtse Maarssen reed destijds samen met zijn 33-jarige vriendin met hoge snelheid de snelwegoprit op. Hij haalde snelheden tussen de 122 en 172 kilometer per uur, waar op dat moment vanwege wegwerkzaamheden 50 kilometer per uur was toegestaan.

De man verloor de macht over het stuur. De auto raakte van de weg en kwam tegen een paar bomen tot stilstand. De man raakte lichtgewond, zijn vriendin naast hem was er veel erger aan toe en overleed ter plaatse. Uit onderzoek is gebleken dat de man voordat hij in de auto stapte te veel had gedronken.

De rechtbank oordeelt nu dat de man met zijn handelen grote schade heeft aangericht. "Niet alleen heeft hij besloten onder invloed van alcohol achter het stuur te stappen, daarnaast heeft hij ook nog eens meer dan twee keer zo hard gereden als was toegestaan. Dit neemt de rechtbank hem zeer kwalijk. De dood van het slachtoffer heeft haar familie veel verdriet gedaan. Ook de verdachte heeft tijdens de zitting laten blijken gebukt te gaan onder het gemis van zijn partner en veel spijt en berouw te voelen over wat er die nacht gebeurd is", aldus de rechtbank.

Lagere straf

Toch krijgt de man een veel lagere celstraf dan geëist. De officier van justitie pleitte er twee weken geleden nog voor dat de man anderhalf jaar celstraf zou krijgen, waarvan een half jaar voorwaardelijk en een rijontzegging van drie jaar. De rechtbank gaat daar niet in mee, gezien de omstandigheden en de ingrijpende gevolgen voor de man. Daarnaast is de 'redelijke termijn', de periode waarin een verdachte berecht moet worden, met twee maanden overschreden. Daarom vind de rechter de maximale taakstraf meer op zijn plaats. Wel heeft hij een rijontzegging gekregen: de man mag twee jaar lang niet achter het stuur kruipen en moet de familie van zijn overleden vriendin daarnaast een schadevergoeding betalen. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

NH Gooi Chill

Vandaag om 18:00.

Terugluisteren