• Regio Bussum
  • Zaterdag 26 december 2020 om 08:00 | bijgewerkt: om 08:11 uur
  • Laura van der Molen

BUSSUM - Voor veel mensen houdt Kerst twee dingen in: familie en lekker eten. Toch zit dat er dit jaar, mede door het coronavirus, niet voor iedereen in. De Bussumse chef-kok Fahmi zorgt voor een oplossing. Hij kookt al weken vrijwillig voor Bussumse ouderen en andere hulpbehoevenden en steekt zijn gerechten nu in een extra feestelijk jasje. "Zo'n maaltijd kan voor mensen echt het verschil maken", vertelt hij.

Fahmi koken 6
Fahmi koken 6 NH Nieuws

Normaal gesproken staat Fahmi Zaghbib elke dag te koken voor het personeel van Google op het kantoor van de zoekmachine in Amsterdam. Het thuiswerken zorgde ervoor dat zijn werk daar stil kwam te liggen. 

Stilzitten kan Fahmi niet. De Bussumse chef besloot daarom zijn kookkunsten op vrijwillige basis aan te bieden en sloot zich aan bij vrijwilligerscentrale Versa Welzijn. Inmiddels staat Fahmi elke vrijdag in de keuken van het gemeentehuis van Gooise Meren, samen met twee andere vrijwilligers. "Het is super leuk, want iedereen heeft zijn eigen manier van koken. Ik geef ze af en toe tips en grijp alleen in als het verkeerd gaat. Andersom leren zij mij ook weer dingen", vertelt Fahmi.

Mensen blij maken

De gerechten die wekelijks worden bereid, gaan naar ouderen die het niet zo breed hebben. "Voor hun kan zo'n maaltijd echt verschil maken", aldus de chef. Op de vraag wat hij het leukste vindt aan zijn werk, hoeft de kok niet lang na te denken: "Mensen blij maken. Dat is het leukste wat er is".

Fahmi is naar eigen zeggen blij dat hij nuttig bezig is in deze coronatijd en dat hij wat kan bijdragen aan de maatschappij. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Fahmi koken 3
Fahmi koken 3 NH Nieuws

Gelukkig hoeven een aantal ouderen zich niet eenzaam of vergeten te voelen deze Kerst.

Driegangenmenu

Fahmi heeft een speciaal menuutje samengesteld, bestaande een drie gangen om je vingers bij af te likken: vooraf een gerookte zalm met roomkaas, als hoofd een varkenshaasje met champignonsaus, pastinaakpuree en gestoofde peren en toe een chocolademousse met vanillecake en lemon curd.  "We krijgen elke keer weer hele leuke, lieve en blije reacties van de ouderen. Ze sturen mij vaak appjes en foto's van hun eten."

Na het bereiden van het eten, worden de maaltijden in duurzame bakjes verpakt en rondgebracht door een ander groepje vrijwilligers. "Samen maken we er iets leuks van voor de ouderen."

De kok en zijn collega's wensen iedereen een fijne Kerst toe en Famhi raadt echt aan om 'ook iets te doen voor een ander'. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren