• Zaterdag 09 januari om 09:00
  • Mark Arents

MUIDEN - Stilzitten met een boek lukt nog net, maar de hele dag binnenblijven is voor Muidenaar Jan van Dijk gewoon erg lastig. Natuurlijk wil hij zich wel zoveel mogelijk aan de regels houden en dus bedenkt hij steeds klusjes die hij in zijn eentje kan uitvoeren. Deze tweede lockdown is dat het schoonprikken van de straten in Muiden.

Jan ruimt Muiden op tijdens lockdown
Jan ruimt Muiden op tijdens lockdown NH Nieuws / Mark Arents

"Ik heb van nature er eigenlijk een hekel aan als het een bende is", verklaart Jan zijn opruimwoede. "Als ik iets op straat zie liggen, raap ik het gelijk op." De Muidenaar is geboren en getogen op een boerderij in Muiden, waar netheid altijd centraal stond. 

Ook zijn vrouw Bep is geboren en getogen op een boerderij in Muiden. "Ik was zijn buurmeisje", vertelt ze met een glimlach. "In de eerste lockdown heeft Jan achter ons huis een stukje bos netjes gemaakt dat was gekapt voor een waterleiding. Een beetje omspitten en zaaien. En met de tweede lockdown heeft hij het papier prikken bedacht", lacht ze hardop.

"Het meeste ligt altijd net naast de prullenbak"
jan van dijk - maakt muiden schoon

Dat deed Jan eerst door gewoon te bukken en de troep van de grond te rapen. "Maar toen kwam iemand van de buitendienst me tegen en die heeft me een prikstok gegeven. Dat ding ligt goed in de hand", aldus Jan.

Bekijk hieronder hoe Jan de stad Muiden schoonhoudt. Tekst loopt door onder video.

NH Nieuws

Iedere keer is Jan wel verbaasd over de hoeveelheid zwerfafval, zeker op de parkeerplaats achter zijn huis. "Je wil niet weten hoeveel ik van de McDonald's vind. Mensen rijden hierheen en eten het dan op hun gemakkie op. Het meeste ligt altijd net naast de prullenbak."

Al kan Jan er niet kwaad om worden. "Dat verander je toch niet." Veel liever richt hij zich op het positieve, zoals het trots bekijken van zijn eigen werk. "Als ik dan langs de Weesperweg fiets, ligt er bijna niets. Dan denk ik: dat heb ik weer goed gedaan."

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Hiphop Highschool | Vandaag om 19:00.
  • Hiphop, met Jeffrey Ophof en Anish Raghubardayal
  • Kick Down | Vandaag om 21:00.
  • Lekkere plaatjes en praatjes over wat jij interessant vindt!
Net gemist?

ONAIRWIN

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren