• Regio Hilversum
  • Zondag 10 januari om 10:26 | bijgewerkt: om 22:04 uur
  • Christian Olijve

HILVERSUM - De gemeente heeft het coronaprotest in Hilversum rond 15.30 uur beëindigd waar die eigenlijk zou duren tot 16.00 uur. Volgens de woordvoerder van de gemeente is er sprake van een 'feestsfeer' - er werd gedanst en de muziek was te hard - en zouden de demonstranten zich niet aan de anderhalvemeterregel houden na meermaals te zijn gewaarschuwd. Organisator Tinus Koops betreurt dit en zegt aangifte te willen doen tegen de mensen uit de veiligheidsdriehoek die aanwezig waren en de gemeente voor het vernielen van andermans spullen.

Protest in Hilversum
Protest in Hilversum NH Nieuws / Mark Arents

Ook vindt Koops niet dat de muziek te hard stond en er een feestsfeer is onstaan. "Wij zouden muziek draaien, dat wisten ze ook. Dat hadden wij van tevoren duidelijk gecommuniceerd. Ook was er geen sprake van een feestsfeer, echt niet. Ik vind het miereneuken. Het is zorgen dat je als burgemeester op alle manieren buiten schot blijft."

Ook alle huur en kosten gaat de actiegroep Nederland in Opstand proberen te verhalen op de gemeente Hilversum. 

Bij het protest is ook een demonstrant aangehouden. Het zou mogelijk gaan om een man die de tekst 'Rutte rot op' op de achterkant van zijn witte t-shirt had geschreven.

Verder leek de aftocht van de demonstranten in goede orde te verlopen, zegt een omwonende tegen NH Nieuws. "Het Marktplein loopt langzaamaan leeg."

Waarschuwingen

Eerder liet Uninge weten het plein continu in de gaten te houden met een drone. "Er wordt continu gewaarschuwd, maar ik denk dat ze nu wel de laatste waarschuwing te pakken hebben."  

Vanmiddag meldde zich zo'n vier- à vijfhonderd demonstranten op het Marktplein in Hilversum om daar hun onvrede te uiten over de coronamaatregelen. De gemeente had cirkels op het plein aangebracht om te waarborgen dat demonstranten anderhalve meter afstand tot elkaar bewaren. Hoewel een deel van de aanwezigen in de cirkels stond, werd de regel her en der ook genegeerd. 

'Veel mensen eens met ons statement'

NH Nieuws was ook op het Marktplein en deed tussen 13.45 en 14.00 live verslag van het protest. NH-verslaggever Mark Arents sprak onder anderen met organisator Tinus Koops en enkele demonstranten. 

"Dit geeft aan dat er veel mensen zijn die het eens zijn met ons statement", zegt Koops bij het zien van de menigte op het plein. "Dus misschien wordt het tijd dat de heer Rutte eens gaat nadenken waar hij mee bezig is."  

Koops benadrukt het virus niet te ontkennen. "Ik ben geen viroloog, maar ik weet wel wat. Ik ben het gewoon niet eens met de anderhalvemeterregel, aantal mensen thuis, en de mondkapjesplicht." 

"Omdat ik de doelen steun, dat die lockdown moet stoppen", verklaart een man zijn aanwezigheid. "En omdat ik wil weten wat ze te vertellen hebben. Willem Engel ken ik van internet, en die Tinus, dus ik wilde het wel eens een keer live meemaken." 

'Niet zoveel aan de hand'

Een andere demonstrant is naar het Marktplein gekomen, omdat hij het 'niet eens is met wat er momenteel wereldwijd gebeurt'. "Met alle maatregelen die genomen worden, want ik denk namelijk dat wat er aan de hand is, helemaal niet zo veel is. Er is niet zoveel aan de hand, maar daar kom je pas achter als je zelf onderzoek gaat doen." 

Weer een andere man vindt dat Nederland door de wet- en regelgeving rondom corona steeds meer op een dictatuur gaat lijken. Hij zegt het aan den lijve te hebben ondervonden, toen hij twee weken geleden bij een ander lockdownprotest was in Hilversum. "Het bleek een verboden demonstratie te zijn, dat wist ik helemaal niet. Omdat ik bij die club was geweest, werd ik van de straat geplukt en voor drie uur in de cel gegooid."  

Nederland in Opstand vindt dat haar vrijheid wordt afgenomen en ze gedwongen wordt tot het dragen van bescherming, waarvan volgens hen niet is aangetoond dat het werkt. "Doe je het niet dan krijg je een boete of word je een supermarkt uitgesleurd. Mondkapjes voor kinderen, scholing en opvoeding loopt gevaar, het mkb wordt gewoon gekielhaald. En Pinokkio blijft maar lachen. Genoeg is genoeg", staat te lezen op het Facebookevent van Nederland in Opstand. 

Vol programma 

De demonstratie heeft een vol programma met meerdere sprekers. "Er worden onder meer toespraken gehouden door Willem Engel en Mordechai Krispijn van Viruswaarheid en door Marjon Wijenberg en mijzelf namens Nederland in opstand", vertelt Tinus Koops van Opstand in Nederland. "Daarnaast staan er een paar optredens gepland van artiesten die ook geraakt worden door alle coronamaatregelen."

Het is niet de eerste keer dat er een groep demonstranten naar Hilversum komt om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. December vorig jaar stond er een protest gepland op het Heksenweitje, dat een dag van te voren werd verboden door burgemeester Broertjes, omdat demonstranten zich volgens hem al vooraf niet aan de gemaakte afspraken hielden en de sfeer intimiderend werd. Hierbij werd Engel gearresteerd. 

Tinus Koops van Nederland in Opstand. Tekst gaat verder na de foto 

Tinus Koops demonstreert met Nederland in Opstand in Hilversum
Tinus Koops demonstreert met Nederland in Opstand in Hilversum NH Nieuws/Sjoerd Stoop

De gemeente Hilversum liet eerder al weten op de hoogte te zijn van de aangekondigde demonstratie. Tot aan de demonstratie wordt er met de actievoerders overlegd over het reilen en zeilen rond de demonstratie. "Daarover zijn wij in goed overleg met de mensen achter deze demonstratie", stelt een woordvoerder van de gemeente Hilversum.

"Als Hilversum willen wij demonstraties als deze toestaan, maar wel onder heldere afspraken. Zo vinden we onder meer dat de coronaregels, zoals het houden van anderhalve meter afstand gewaarborgd moeten worden."

Demonstratie in IJmuiden na klein kwartier beëindigd 

Gisteravond was eveneens een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Voor het stadhuis Velsen in IJmuiden kwamen ongeveer 80 betogers van Defend IJmuiden bijeen om hun ongenoegen te uiten. 

De betogers kregen van de gemeente een uur de tijd om te demonstreren, mits ze zich aan de coronaregels hielden. Na 12 minuten maakte burgemeester Frank Dales van Velsen een einde aan de demontratie. De regels werden niet nageleefd. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren