ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gooise gemeenten willen verduurzamen woningen versnellen, hulp voor bewoners | NH Gooi
  • Thema Wonen
  • Dinsdag 12 januari 2021 om 11:59 | bijgewerkt: om 12:15 uur
  • Sjoerd Stoop

'T GOOI - Gooise woningen moeten de komende jaren sneller verduurzaamd worden. Dat streven heeft de Regio Gooi en Vechtstreek, het samenwerkingsverband van Gooise gemeenten. Om huiseigenaren te helpen gaat er een Goois 'energiedienstenbedrijf' van start.

Huizen in Naarden-Vesting
Adobe Stock

De regio staat de komende jaren voor een enorme opdracht: tot aan 2050 moeten alle ongeveer 115.000 Gooise woningen verduurzaamd worden. Makkelijk is dat niet, omdat elk huis tenslotte anders is. "Het verduurzamen van woningen vraagt om maatwerk voor de woningeigenaar, en tegelijkertijd om schaalvergroting om klimaatdoelstellingen te behalen", zegt de Hilversumse wethouder Bart Heller, regionaal trekker van het project. 

Het maatwerk voor huiseigenaren moet komen van het Energiedienstenbedrijf Gooi en Vechtstreek, dat de gemeenten samen hebben opgezet. Door kennis en dienstverlening van onder meer bouwers, installateurs en energiecoöperaties, moet het voor Gooise huiseigenaren zo makkelijk mogelijk worden om met verduurzaming aan de slag te gaan. 

De gemeenten werken samen aan een 'technisch expertisecentrum' waar bewoners met al hun vragen terecht kunnen over dubbele beglazing, isolatie, warmtepompen, zonnepanelen en andere duurzaamheidsmaatregelen. Dat expertisecentrum komt in het pand van opleidingsinstituut Bouw- en installatiemensen en gaat binnenkort open. Doordat er ook bouwers en installateurs meewerken, moet het makkelijker worden om de daad bij het woord te voegen en ook vervolgstappen te zetten. 

Hilversumse flatwoningen

Als voorbeeld loopt er momenteel een proef met bewoners van flatwoningen aan de Hilversumse Banckertlaan. Deze jaren '60-woningen worden momenteel samen met bewoners verduurzaamd, waarbij ook twee regionale bouwbedrijven samenwerken. 

Ook worden er enkele modelwoningen uit de jaren '90 ingericht met een alternatieve warmte-installatie, zodat inwoners zelf kunnen zien wat de mogelijkheden zijn.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

300 Kilo

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren