ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Lege bussen en taxi's door avondklok: "Het kan ons niet snel genoeg voorbij zijn" | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Verkeer
  • Woensdag 03 februari 2021 om 18:02 | bijgewerkt: om 21:39 uur
  • Mark Arents

HILVERSUM -  Muisstille straten, lege snelwegen, maar toch staan er bussen en taxi's op station Hilversum klaar om mensen te vervoeren. Allebei vanuit een andere drijfveer, toch oogt het resultaat hetzelfde: bijna niemand lijkt gebruik te maken van het openbaar vervoer nadat de klok 21.00 uur heeft geslagen.

Chauffeurs Gooi, Connexion, Taxi
NH Nieuws / Mark Arents

Buschauffeur Lucas Portengen en taxichauffeur Richard Tabak zijn na het ingaan van de avondklok continu in afwachting van klanten. In de bus is dat een kwestie van de gebruikelijke ronde rijden. "Onze dienstregeling is niet veranderd sinds het ingaan van de avondklok", vertelt Portengen rijdend op lijn 320 tussen Huizen en Amsterdam Amstel. "Zo kunnen mensen met een cruciaal beroep die afhankelijk zijn van openbaar vervoer op hun werk komen."

Een logische verklaring, maar in de praktijk blijkt dat die groep wel erg klein is. "Ik heb avonden gehad dat ik zeker twee uur achter elkaar niemand in de bus had zitten." Tijdens deze rit van Huizen naar Amsterdam gebruikt één passagier een deel van het traject. "Ik ben wel blij dat zij meegaat, dan voelt het iets noodzakelijker dat we rijden."

"De treinen, de bussen rijden, dus wij rijden ook"
richard tabak - taxichauffeur

Op de taxistandplaats naast station Hilversum is de sfeer anders. Vlak voor het ingaan van de avondklok staan er acht taxi's op klanten te wachten. "Ik sta op plek zeven", vertelt Tabak, die eigenlijk was weggereden als hij geen afspraak met NH Nieuws had. "De treinen rijden, de bussen rijden, dus wij rijden ook gewoon."

Meerdere avonden heeft Tabak tevergeefs lang gewacht op een klant, toch staat hij er elke avond weer. "Thuis zitten dan verdien je helemaal niks, hier kun je nog hopen op een rit." Ook vanavond ziet het er voor de chauffeurs niet gunstig uit. "De chauffeur op de eerste plek staat er al vijf uur."

Tabak staat elke avond met zijn taxi nog gewoon te wachten op klanten:

NH Nieuws

De financiële situatie voor chauffeurs als Tabak wordt naar eigen zeggen steeds ingewikkelder. "Sinds de avondklok heb ik bijna elke avond hier voor niks gestaan, het is niet te doen. Ik moet het echt hebben van de overheidssteun." 

De lege bus waarin buschauffeur Lucas Portengen rondrijdt is financieel voor hem geen directe bedreiging. Al is hij zich ervan bewust dat de huidige situatie niet te lang moet duren. "Het moet enigszins rendabel blijven. Anders moet er wel heel veel geld bij vanuit de provincie en ik kan begrijpen dat dat op een gegeven moment wel ophoudt."

Toch blijft hij het een verstandige keuze vinden dat de trajecten ook 's avonds worden verreden. "We rijden echt ergens voor. Al is het alleen maar dat je kan laten zien dat je kunt bouwen op het openbaar vervoer. Dat we niet bij het minst of geringste alles platleggen."

Avondklok

Beide chauffeurs kijken met spanning naar het eind van deze week. Het Outbreak Management Team presenteert dan haar adviezen over het eventueel verlengen van de avondklok. "Van mij mag die avondklok er meteen af", aldus taxichauffeur Tabak. Ook zijn collega op de bus Portengen hoopt dat de versoepelingen niet al te lang op zich laten wachten. "Dan zitten er tenminste weer wat mensen in de bus."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren