ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Code geel van kracht vanwege sneeuw en ijs: dit zijn de gevolgen | NH Gooi
  • Thema Verkeer
  • Woensdag 10 februari 2021 om 08:35 | bijgewerkt: om 10:47 uur
  • Jessica Douma

NOORD-HOLLAND - Ook deze ochtend is er weer kans op gladheid. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het hele land. Er is kans op gladheid door sneeuw en mogelijk ook door bevriezing van smeltwater en natte weggedeelten. Dit is wat dat betekent voor onder meer het verkeer en corona-testlocaties en vaccinatielocaties.

Sneeuw Medemblik
WEEFF / Robert Gieling

De overgang van zacht winterweer naar ijzige vrieskou met serieuze sneeuwval en stormachtige wind leidde tot een ware ‘sneeuw-hype’. Sneeuwstorm Darcy zorgde voor de eerste landelijke code rood sinds 2012. Toch kunnen we volgens het KNMI deze sneeuwval in het huidige klimaat gemiddeld eens per vier jaar verwachten.



Verkeer

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers nog steeds rekening te houden met gevaarlijke rijomstandigheden als gevolg van sneeuw- en ijsresten op de snelwegen. Het is op dit moment wel rustig op de wegen.

Schade aan het wegdek door de vorst van afgelopen dagen veroorzaakt hier en daar voor wat kleine files in Nederland. Zo stond het verkeer vast op de A1 van Apeldoorn naar Amsterdam.

Vervoer

Spoorbeheerder ProRail verwacht de komende dagen nog overlast op het spoor. Vrieskou en vocht zorgen voor ijsafzetting aan bovenleidingen. Opstelterreinen en onderhoudsbedrijven zijn moeilijk bereikbaar door wisselstoringen en daarom kan een deel van de treinen niet worden ingezet voor de dienstregeling. 

De NS rijdt vanwege de strenge vorst vandaag met een aangepaste dienstregeling met voornamelijk sprinters en op enkele trajecten Intercity's.

Het GVB hoopt vandaag weer te kunnen rijden met tramlijn 5, 17, 19 en 26.  Metro 51 rijdt niet. De overige metro's rijden mogelijk een beperkte dienstregeling. Alle bussen rijden, volgens het GVB moet je wel rekening houden met vertraging.

De problemen op luchthaven Schiphol door het winterweer lijken verder voorbij. 

Corona

De tijdelijke sluiting van de vaccinatielocatie aan de Olympiaweg in Alkmaar is voorbij. Vandaag kan er weer geprikt worden, laat GGD Hollands Noorden weten. De afgelopen dagen was het te koud in de hal om mensen verantwoord hun vaccinatie te laten halen. Iedereen die een prikafspraak had die is afgezegd, kan volgens de GGD een nieuwe afspraak maken.

De Gooise coronateststraten in Hilversum en Huizen zijn, ondanks het kille winterweer, gewoon open. Veel personeel staat een groot deel van de dag buiten in de kou te werken. Dat geldt voor zowel het testpersoneel zelf, als voor de verkeersregelaars en beveiligers. Door extra personeel te laten werken, kan er vaker afgewisseld worden en kan personeel tussendoor wat langer naar binnen om weer op te warmen, zo is de gedachte. 

Schaatsen

Een rondje maken op het natuurijs? "Nee, doe maar even niet", zegt Bas Heijselaar van de Reddingsbrigade. "Het ijs is echt nog veel te dun om op te staan en als je er doorheen zakt, dan is het water echt koud." De Reddingsbrigade raadt aan om eerst te schaatsen op een natuurijsbaan, sloot of op een ondergespoten stuk land.

 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren