ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Geluidsflitspalen en spaarpalen moeten Hilversum 'verkeershufterproof' maken | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Veiligheid
  • Maandag 15 februari 2021 om 15:47 | bijgewerkt: om 16:26 uur
  • Sjoerd Stoop

HILVERSUM - Geluidsflitspalen en spaarpalen: het moet het wapen worden tegen verkeershufters in Hilversum. Dat meent althans de lokale CDA-fractie die met meerdere voorstellen komt om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Verkeer in Hilversum
Verkeer in Hilversum Google Streetview

Het valt de Hilversumse CDA-fractie op dat er elke week wel verkeersongelukken gebeuren. Daar komt nog bij dat er afgelopen zomer veel ophef was over verkeershufters in het centrum van Hilversum. Er werd met hoge snelheid geracet over de wegen met gevaren en veel lawaai tot gevolg. De partij heeft de problemen het afgelopen jaar meermaals aangekaart. 

Er werden de afgelopen maanden al meerdere maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren en de strijd aan te gaan met verkeershufters, maar het CDA twijfelt of de verkeersveiligheid echt verbeterd is. CDA-raadslid Evert Jan Kruijswijk Jansen komt daarom met een paar voorstellen om verder mee aan de slag te gaan. 

Als het aan het CDA ligt krijgen Hilversummers onder andere meer te zeggen over snelheidsmetingen en -controles. Hilversummers moeten kunnen bepalen op welke plekken er gemeten wordt. 

Spaarpalen

De snelheidsmetingen moeten niet alleen gedaan worden met flitspalen die gebruikt worden om boetes mee uit te delen, maar ook met 'spaarpalen'. "Dit is een snelheidsmeter die een beloning geeft voor bestuurders die zich aan de snelheidslimieten houden. De opbrengst van de spaarpaal gaat naar de samenleving en wordt gebruikt ter verbetering van de straat en/of buurt waar de spaarpaal staat. De gemeente beloont hiermee de buurt waar netjes wordt gereden", zegt Kruijswijk Jansen. 

Zulke spaarpalen staan al op meerdere plekken in Nederland. Uit ervaringen blijkt dat zo'n spaarpaal een succes is, zo stelt het CDA. Het draagt niet alleen bij aan een verkeersveiligere buurt, met het geld kunnen voor wijken ook leuke dingen worden gedaan. Het CDA vraagt daarom aan burgemeester en wethouders of zulke palen ook naar Hilversum kunnen komen en, zo ja, op welke plekken de apparaten dan kunnen staan. 

Geluidsflitspaal

Een andere doorn in het oog is de geluidsoverlast die auto's veroorzaken door veel te hard te rijden of hard op te trekken. Dat zou volgens het CDA kunnen worden tegengegaan door 'geluidsflitspalen' te plaatsen. Andere gemeenten doen dat ook al. Eerst zou in de algemene plaatselijke verordening moeten worden vastgelegd hoeveel geluid een auto maximaal mag maken op de openbare weg. Geluidsflitspalen kunnen vervolgens een auto registreren die te veel lawaai maakt, waarmee automobilisten op de bon geslingerd kunnen worden. 

Kerkelanden

Ook kaart het CDA een verkeersonveilige situatie in de wijk Kerkelanden aan. Op de route naar het winkelcentrum raken fietsen en scootmobielen door de vele auto's nu vaak in de verdrukking. Wat het CDA betreft moet er een vrije fietsbaan worden aangelegd. 

Het CDA vraagt burgemeester en wethouders naar de voorstellen te kijken. De vragen over de verkeersveiligheid moeten nog worden beantwoord. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

40UP Beat

Gisteren om 23:00.

Terugluisteren