• Thema Politiek
  • Donderdag 18 februari om 18:08
  • Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Handhavers van de gemeente Gooise Meren kunnen straks eerst een waarschuwing geven als ze merken dat supermarkten of slijterijen alcohol verkopen aan jongeren zonder dat ze om een legitimatie vragen. Dat gebeurt op voorspraak van de gemeenteraad. 

Alcohol in de supermarkt
Alcohol in de supermarkt BSR Agency / Niels Wenstedt

Twaalf supermarkten en slijterijen van Gooise Meren kregen begin vorige maand een fikse boete van 1.360 euro van de gemeente nadat de alcohol hadden verkocht aan een 18-jarige testkoper zonder dat er om een legitimatie werd gevraagd. 

Een meerderheid van de gemeenteraad vindt de hoogte van de boete buiten proporties voor een betrekkelijk licht vergrijp, zo bleek woensdag. "Er is namelijk feitelijk geen alcohol verkocht aan een persoon onder de 18 jaar. Er is uitsluitend verzuimd om op dat moment om een legitimatiebewijs te vragen", zo klonk het. Daar komt nog eens bij dat het juist nu voor supermarkten en slijterijen lastig is om iemands leeftijd in te schatten doordat klanten bijvoorbeeld een mondkapje dragen. 

Boetes blijven wel staan

De partijen zijn van mening dat supermarkten en slijterijen eerst een waarschuwing horen te krijgen. Dat gaat nu dus gebeuren. Handhavers kunnen zo zelf een inschatting maken welke straf het meest passend is. 

De twaalf supermarkten en slijterijen die vorige maand een boete kregen, moeten deze overigens wel gewoon betalen. Enkele raadsfracties probeerden burgemeester en wethouders zover te krijgen de boetes kwijt te schelden, maar een voorstel daartoe kreeg onvoldoende steun. Bedrijven die vinden dat hun boete toch onterecht is, kunnen nog bezwaar aantekenen. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren