• Regio Hilversum
  • Dinsdag 02 maart om 18:27 | bijgewerkt: woensdag 03 maart om 06:06 uur
  • Sjoerd Stoop

HILVERSUM - Hilversum trekt enkele miljoenen euro's uit voor coronasteun voor Hilversummers en lokale ondernemers die zwaar gedupeerd zijn door de coronacrisis. Het gaat om een extra steunpakket, mede na enkele noodkreten vanuit de samenleving, zo stelt wethouder Karin Walters van financiën.

Drukte in het centrum van Hilversum
Drukte in het centrum van Hilversum NH Nieuws/Mark Arents

Hilversummers die het zwaar te verduren hebben door de coronacrisis en een flink deel van hun inkomsten zijn kwijtgeraakt, kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming. Het gaat om tegemoetkoming voor 'noodzakelijke kosten', zoals woonlasten of een zorgverzekering.

De coronasteun kan door elke Hilversummer aangevraagd worden, op voorwaarde dat deze er qua inkomen minimaal 35 procent op is achteruitgegaan als gevolg van de crisis. "Je kunt denken aan mensen met een flexcontract, maar ook kappers, taxichauffeurs en andere kleine ondernemers", zegt wethouder Annette Wolthers van werk en inkomen. 

Gedupeerde Hilversummers

Het geld om gedupeerde Hilversummers te helpen komt uit een landelijke regeling, waarvan gemeente zelf mogen bepalen hoeveel ze bijdragen aan aanvragers. Hilversum heeft gekozen voor een eenmalige bijdrage aan gedupeerde Hilversummers van 1.200 euro voor een periode van een half jaar. 

Het geld waarmee Hilversum haar gedupeerde inwoners kan helpen heeft de gemeente al overgemaakt gekregen vanuit Den Haag. Het gaat om een bedrag van zes ton, waarmee Hilversum omgerekend zo'n 500 huishoudens kan helpen. De gemeente denkt echter flink meer nodig te hebben. "Als dat zo blijkt heeft de minister al toegezegd dat er meer geld komt", aldus wethouder Walters. Als er nu al meer aanvragen komen dan dat er geld beschikbaar is, schiet Hilversum de bijdrage uit eigen zak voor.

Naast de tegemoetkoming komt de gemeente ook met ruim vier ton om de kosten voor kinderopvang aan ouders te compenseren.

Steun voor ondernemers

Hilversumse ondernemers die zware tijden doormaken vanwege de coronacrisis, lijken ook aanspraak te kunnen maken op gemeentelijke coronasteun. Hilversum bekijkt momenteel of het met een tegemoetkoming kan komen voor noodlijdende ondernemers. Er wordt gekeken naar tegemoetkomingen tussen de 1.500 en 2.500 euro, waarmee tot 500 middel- of kleine bedrijven geholpen kunnen worden. 

Hilversum volgt daarmee het voorbeeld van de gemeente Amstelveen die ook een dergelijk steunpakket voor ondernemers heeft. De gemeenteraad van Hilversum moet nog wel haar toestemming geven voor het nieuwe steunpakket. 

Hilversumse ondernemers kregen eerder al te horen dat de gemeente ook al de bestaande steunpakketten voor ondernemers heeft verlengd. Zo mogen horecaondernemers onder meer ook dit jaar een groter terras neerzetten en wordt er gekeken of de precariobelasting geschrapt kan worden.

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 02:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
  • Hiphop Highschool | Vandaag om 19:00.
  • Hiphop, met Jeffrey Ophof en Anish Raghubardayal
  • Kick Down | Vandaag om 21:00.
  • Lekkere plaatjes en praatjes over wat jij interessant vindt!
Net gemist?

ONAIRWIN

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren