ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent OM eist 500 euro geldboete voor het beledigen van ijssalonhoudster | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Vrijdag 05 maart 2021 om 14:42 | bijgewerkt: om 16:46 uur
  • Carlijn Kolk

HILVERSUM - De 21-jarige man die voormalig ijssalonhoudster Gilly Emanuels uitschold voor 'kankernegerin', 'kankerzwarte', 'kankeraap', 'ga lekker je boom in man' moet van het Openbaar Ministerie een geldboete betalen van 500 euro. 

Gilly Emanuels bij de rechtbank in Utrecht
Gilly Emanuels bij de rechtbank in Utrecht NH Nieuws / Carlijn Kok

Aan het begin van de zitting zei de man gelijk dat hij het heel stom van zichzelf vindt dat hij die woorden heeft gebruikt in de zomer van 2017. Hij vertelt dat hij als grapje een mandarijn naar zijn vriend wilde gooien en dat die mandarijn op een aantal meter van Gilly Emanuels neerkwam.

Emanuels zelf zegt dat de mandarijn in haar nek belandde en dat ze toen als zelfverdediging de stok van een dweil uit haar ijssalon heeft gepakt. Op dat moment pakt de man zijn telefoon en begint te filmen. Naar eigen zeggen deed hij dat om zijn vrienden te beschermen. Een van hen werkte namelijk bij de marechaussee en hij wilde met het filmpje aantonen dat die jongen niets deed, omdat hij anders ontslagen zou worden. 

Uitschelden

Terwijl hij het incident filmt, begint hij Emanuels uit te schelden voor onder andere 'kankernegerin', 'kankerzwarte', 'kankeraap', 'ga lekker je boom in man'. Aan de ene kant uit emotie, maar ook om te de-escaleren en de aandacht af te leiden van zijn vriend, aldus de man. De rechter vindt dat opmerkelijk, want hij kan zich niet voorstellen dat Emanuels rustig wordt van al die scheldwoorden. 

De officier van justitie vindt de scheldwoorden dan ook 'absoluut onacceptabel'. Het roepen van dergelijke woorden is namelijk eerder olie op het vuur gooien dan dat het de-escalerend werkt. Ze vindt dat de man Emanuels moedwillig kwetst en dat hij bewust deze woorden uit naar iemand met donkere huidskleur. 

Normaal gesproken staat hier een geldboete van 750 euro tegenover. Maar vanwege het blanco strafblad van de jongen en dat de zaak zo laat pas voor de rechter verschijnt, verlaagt ze dat naar 500 euro. 

Over twee weken doet de rechter uitspraak. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren