ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversumse maatregelen tegen huisjesmelkers laten op zich wachten: "Juridisch lastig" | NH Gooi

Hilversumse maatregelen tegen huisjesmelkers laten op zich wachten: "Juridisch lastig"

  • Dinsdag 16 maart 2021 om 13:31 | bijgewerkt: om 14:09 uur
  • Sjoerd Stoop

HILVERSUM - De zelfbewoningsplicht, de maatregel die Hilversum wil nemen om nieuwbouwwoningen uit handen van huisjesmelkers te houden, laat langer op zich wachten. De gemeenten stelt tegen een knelpunt aan te lopen: de controle op de maatregel blijkt "juridisch lastig".

Nieuwbouwwoningen in Hilversum
Nieuwbouwwoningen in Hilversum|Google Streetview

Met de zelfbewoningsplicht moet voorkomen worden dat kopers van een nieuwbouwwoning hun gloednieuwe huis gebruiken als belegging en meteen voor flinke bedragen aan een ander verhuren. De voltallige Hilversumse politiek wil daar vanaf, omdat nieuwe huizen op de toch al krappe Hilversumse huizenmarkt dan aan de neus van échte woningzoekers voorbij gaan.

Met de plicht wordt vastgelegd dat kopers eerst voor een bepaald aantal jaar zelf in hun huis moeten wonen. Dat de maatregel als geroepen komt, blijkt wel uit het feit dat twee maanden geleden pas opgeleverde huizen op het Lucentterrein al voor exorbitante bedragen verhuurd werden door hun koper. Tot woede van onder meer de Hilversumse PvdA-fractie, die al veel langer om de zelfbewoningsplicht vraagt. 

Hoewel alle neuzen voor de zelfbewoningsplicht dezelfde kant op staan, lijkt het nog wel even te duren voordat de maatregel er ook echt komt. Dat komt vooral doordat de controle op de naleving van de zelfbewoningsplicht lastig blijkt. 

Privacy

"Als gemeente willen we vanzelfsprekend kunnen controleren of dit in de praktijk ook daadwerkelijk gebeurt." Juridisch en privacytechnisch blijkt zo'n controle niet vanzelfsprekend. "We stuiten op privacywetgeving die ons beperkingen oplegt in de data die we mogen gebruiken voor het doen van controle. Zo zeer dat er nog geen vorm is gevonden waarop we dit praktisch kunnen doen", aldus burgemeester en wethouders. 

Hilversum is niet de enige gemeente die hier tegenaan loopt. Hilversum heeft contact met gemeenten die al zo'n zelfbewoningsplicht hebben of nog van plan zijn door te voeren. De gemeente gaat nu met een 'privacy-officer' kijken hoe die gewenste handhaving toch kan plaatsvinden.