• Thema Het weer
  • Zondag 04 april om 13:00 | bijgewerkt: om 13:18 uur
  • Mark Arents & Sidney Dijkers

Ruim een derde van de horeca-ondernemers vreest dat het niet mee zal vallen om genoeg personeel te vinden om weer op volle toeren te kunnen draaien, als het weer volgens de coronaregels mag. Dat blijkt uit een rondvraag die de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland heeft gedaan. Een deel van de medewerkers is aan de slag gegaan in andere branches en het is lastig om ze weer terug te vinden.

NH Nieuws / Mark Arents

Koks voor in de keuken, of mensen voor in de bediening op het terras: ondernemers zijn voor allerlei plekken in hun restaurants op zoek naar nieuwe aanwas. "We hebben meerdere vacatures open staan", zegt Frank Loois van eetcafé de Gulle Graef in Hilversum.

Hij heeft de afgelopen week al wel wat plekken weer in kunnen vullen, waaronder die voor een nieuwe chef-kok. "Maar ik ben nog op zoek naar medewerkers in de bediening, mensen die willen helpen in het bezorgen en de afwas."

Ploeg compleet

Dat de horeca nu al op zoek is naar nieuw personeel, zorgt dan misschien nu voor meer kosten. Maar als ze eenmaal weer open mogen, willen ze wel zo snel mogelijk het team weer compleet hebben. "We moeten gewoon erop inspelen", legt Simon van Mourik van het Kompas in Loosdrecht uit.

"We zijn wel enigszins een seizoenstent, het wordt hier in de zomer gewoon normaal gesproken, als we open mogen, heel druk. Dan kan ik niet op de dag zelf al het personeel erbij gaan regelen. Dat moet ik echt nu gaan doen."

Snapshot Video 217648 (00:49)
Snapshot Video 217648 (00:49)

Volgens Koninklijke Horeca Nederland zijn de twee ondernemers uit 't Gooi niet de enigen. 58 procent van de ondernemers door heel Nederland heeft door de coronacrisis nu minder medewerkers in dienst dan voor de crisis. Allemaal geven ze aan zich zorgen te maken over de grootte van hun personeelsbestand, als de horeca weer open mag.

Carrièreswitch

Dat komt ook mede doordat ervaren personeel op zoek is gegaan naar ander werk. Volgens het UWV is het aantal banen in de horeca tussen 2019 en nu met bijna 60 procent afgenomen. "Je hebt dan natuurlijk altijd mensen die een periode zoals deze gebruiken om eens na te gaan denken wat je met je carrière wil en dan overwegen over te stappen naar een andere sector", zegt Erik Stam, arbeidsadviseur bij het UWV.

"We moeten er weer voor knokken om te zorgen dat we de club weer compleet krijgen"
Frank Loois, eetcafé de Gulle Graef

Maar, zegt hij: er zijn nog genoeg mensen te vinden voor de horeca. In het register van het UWV staan er nog genoeg. "We hebben nog steeds heel veel koks ingeschreven, heel veel bediening. Dus ook als horecawerkgevers op dit moment nog op zoek zijn naar personeel, kunnen ze altijd bij het UWV aankloppen om te kijken of wij ze kunnen helpen in die zoektocht."

Knokken

Vraag en aanbod moet dus de komende tijd nog dichter bij elkaar komen. Frank Loois van eetcafé de Gulle Graef hoopt in ieder geval zo snel mogelijk meer werknemers aan zijn team toe te voegen. "We moeten er weer voor knokken om te zorgen dat we de club weer compleet krijgen."

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 02:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
  • Hiphop Highschool | Vandaag om 19:00.
  • Hiphop, met Jeffrey Ophof en Anish Raghubardayal
  • Kick Down | Vandaag om 21:00.
  • Lekkere plaatjes en praatjes over wat jij interessant vindt!
Net gemist?

ONAIRWIN

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren