ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Deze monumenten gaan als proef weer open: spanning en onzekerheid over bezoekers | NH Gooi
  • Regio Naarden
  • Woensdag 07 april om 17:16 | bijgewerkt: om 21:42 uur
  • Sjoerd Stoop & Carlijn Kolk

Deze maand gaan verschillende musea, theaters en attracties tijdelijk open. Ze doen mee aan een proef. Je kunt naar binnen als je een ticket hebt en je een negatieve uitslag van een coronatest kunt laten zien. De monumenten trappen de proef af en daar wordt komend weekend al de rode loper uitgelegd. In 't Gooi kun je langs bij de Grote Kerk Naarden en het Nederlands Vestingmuseum. 

Vestingmuseum & Grote Kerk Naarden
Vestingmuseum & Grote Kerk Naarden Vestingmuseum & Grote Kerk Naarden

Ellen Snoep, directeur van de Grote Kerk Naarden reageert blij. "Wij vinden het fijn om weer even open te mogen." De tijdelijke vloer vlak onder het 25-meter hoge plafond ligt er nog steeds, dus mensen kunnen van dichtbij genieten van de schilderingen van het 500 jaar oude tongewelf. De kerk blijft elke dag open tot 21.00 uur om zo het 'maximale eruit te halen'.

Drempel 

Bij het Nederlands Vestingmuseum kijken ze ook reikhalzend uit naar komend weekend. Maar ook met spanning, want het is moeilijk inschatten hoeveel bezoekers ze kunnen verwachten. Het is kort dag volgens directeur Pieter Koudijs. "Dat gaat zeker invloed hebben. Over het algemeen is museumpubliek namelijk ouder publiek. Je bouwt nu een extra drempel in door de verplichte testen. Daarnaast weten mensen het heel kort van tevoren en het weer werkt ook niet heel erg mee. Dus het wordt spannend."

Gratis

Om de drempel zo laag mogelijk te houden, heeft het museum besloten dat de toegang dit weekend gratis is. "Wij willen heel graag dat deze test slaag zodat we kunnen aantonen dat culturele instellingen gewoon op een verantwoorde manier open kunnen."

Snoep vindt het ook lastig om een inschatting te maken. "Maar aan de andere kant zitten mensen al zo lang zonder vertier dat mensen het wel graag doen." Het zal in ieder geval niet aan het enthousiasme van de monumenten liggen, want die hebben er zin in. 

Bekijk hier de reportage:

NH Nieuws

Geheim

In het geheim zijn de culturele instanties door organisator Stichting Open Nederland twee weken geleden uitgenodigd om mee te doen aan de test. Ze twijfelden geen seconde toen ze hiervoor werden gevraagd. "Wij moesten onze lippen stijf op elkaar houden en hopen dat het definitief door zou gaan", aldus de directeur van het Vestingmuseum. Het verlossende woord kwam dinsdagavond, dus wordt er nu van alles geregeld.

Zoals de vrijwilligers, maar ook de drankjes en de hapjes in de horeca. En vergeet het afstoffen, ramen lappen en wat vitrines schoonmaken niet. Koudijs kijkt het meest uit naar het gewoon weer zien van de bezoekers en vrijwilligers. En de directeur van de kerk gaat genieten van alle verwonderlijke blikken van de bezoekers als ze de schilderingen zien. 

Na de drie dagen moeten de monumenten weer dicht en gelden de 'oude' regels weer. "Maar wel in de hoop dat we snel weer open mogen op deze manier."

Niet iedereen doet mee

In eerste instantie stonden ook het Hilversumse Dudok Architectuurcentrum, gevestigd in het monumentale raadhuis, en het Museum Hilversum op het lijstje om komend weekend mee te doen aan de proef. Toch gaan daar de deuren nog niet open.

"We zouden aanvankelijk afgelopen vrijdag horen of we onze deuren mochten openen voor publiek, maar het nieuws kwam gisterenavond pas door", zegt Philippine Mochel van het Dudok Architectuurcentrum. Dat vinden ze te kort dag. "We willen het risico niet nemen dat we komend weekend open zijn en dat er helemaal niemand komt."

Het architectuurmuseum stond, los van de promotie, wel klaar om open te gaan. "Alle medewerkers waren erop voorbereid. Dat maakt het wel zuur, maar het is niet anders. We hopen nu op een later moment toch mee te kunnen doen aan de proef."

Geen monument

Museum Hilversum heeft zichzelf ook teruggetrokken. De reden: het museum stond op het lijstje om als monument open te gaan, maar dat is het helemaal niet. "Dat is echt een misverstand, we zijn echt een museum", zegt museumdirecteur Stef van Breugel. "Veel monumenten zijn ook gratis toegankelijk, bezoekers van monumenten gaan daar ook vanuit. Dat kunnen we ons als museum echt niet veroorloven."

Het museum zal voorlopig moeten wachten totdat de eerste bezoekers weer naar binnen mogen. "We hebben geprobeerd of we later als de musea aan de beurt zijn ook open mogen, maar dat bleek nu onhaalbaar. We staan te trappelen en hebben al een tijdje een mooie tentoonstelling klaar staan. We zullen moeten wachten tot we regulier weer open mogen. Erg zonde, maar we moeten het er mee doen."

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Weekend Live

Vandaag om 19:00.

Terugluisteren