ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Wethouder Boom: 'Als raad meer invloed had gewild, hadden ze zelf moeten kopen' | NH Gooi
  • Regio Huizen
  • Zaterdag 22 mei om 15:37 | bijgewerkt: zondag 23 mei om 17:29 uur
  • Daan Visser

Voor de neutrale aanschouwer is het een ingewikkeld dossier: het BNI-complex op het industrieterrein in Huizen. Wethouder Roland Boom legt in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag uit hoe het er nu voorstaat. 

De fabriek van BNI International in Huizen
De fabriek van BNI International in Huizen Erfgoedvereniging Bond Heemschut

Volgens de wethouder is het een complexe situatie. Op dit moment is het BNI-complex en de naastgelegen strook in handen van de SVE-Group. "Wat ze daar precies mee van plan zijn, weten we niet. Wat we wel weten is dat er een aantal geïnteresseerde kopers zouden zijn. Die willen stukken van de strook kopen."

Dat de gemeente niet alles weet op het gebied van dit dossier heeft volgens Boom te maken met de keuze die aan het begin is gemaakt door de gemeenteraad. "Die wenste een vorm van regie waarbij ze geen financiële risico's zouden dragen. Dat wil zeggen dat de gemeente toeziet op wat er gebeurt, maar geen directe invloed hebben. Behalve wat er in het bestemmingsplan te lezen is."

Het uiteindelijke doel vanuit de gemeente is om het industrieterrein, waar het BNI-complex op ligt, om te bouwen tot een aantrekkelijke verbinding tussen het oude dorp en de haven van Huizen. 

Protest

Toen de SVE-Group een paar weken geleden toch de hamer in een paar gebouwen zetten, klonken er veel stemmen van protest. Eigenaar van de naastgelegen Krachtcentrale, Peter Kos, heeft in een eerdere uitzending van NH Gooi Zaterdag laten weten dat de SVE-Group zelf geen concreet plan had voor na de sloop. Ook Margot Leeuwin van de PvdA zag de sloop met lede ogen aan.

Maar volgens Boom hadden de raad dan aan het begin het gebied gewoon zelf moeten kopen. "Als je de tuin van de buurman wilt inrichten, moet je de tuin opkopen." Dat de Zwarte Piet bij de SVE-Group wordt gelegd is volgens Boom onterecht. "Ze hebben zich als eigenaar prima gedragen."

Balans

Eén spagaat die de wethouder graag wil benadrukken en waarborgen is die tussen een aantrekkelijke verbinding en de economie. De industrie op het terrein is goed voor de werkgelegenheid in Huizen. Die mag volgens de wethouder niet wijken voor een aantrekkelijkere verbinding. "Voor ons staat werkgelegenheid voor de praktisch geschoolde arbeid voorop."

Hoe lang het nog gaat duren voordat de aantrekkelijke verbinding er is en het dossier is gesloten durft de wethouder niet te zeggen. 

Luister het hele interview terug via deze link.

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • ONAIRWIN | Vandaag om 19:00.
  • Met Erwin Bakker. Stemmen op het dinsdag deuntje? Ga naar @onairwin op Instagram!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 21:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Vroeger of Later

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren