ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Deze man past de komende maanden als burgemeester op Hilversum | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Politiek
  • Woensdag 26 mei om 17:32 | bijgewerkt: om 18:13 uur
  • Carlijn Kolk

Op 'de winkel' passen: dat is de komende maanden de opdracht voor waarnemend burgemeester Charlie Aptroot van Hilversum. De bestuurder vervangt burgemeester Pieter Broertjes die voor langere tijd uit de running is door een hersenontsteking. Aptroot heeft naar eigen zeggen geen bijzondere opdracht meegekregen. "Enige aandachtspunt is dat de boel goed doordraait en dat Pieter Broertjes het straks weer kan oppakken", zegt hij.

Charlie Aptroot
Charlie Aptroot NH Nieuws

Aptroot is niet iemand die stil kan zitten. "Ik vind werken heerlijk", vertelt hij enthousiast. Vorig jaar moest hij - een beetje tegen zijn zin in - stoppen als burgemeester van Zoetermeer, omdat hij 70 jaar werd. "Toen heb ik vijf weken pensioen gehad en toen vroegen ze of ik waarnemend burgemeester in Voorschoten wilde worden."

Dat was hij tot halverwege mei en hij had met zijn vrouw afgesproken om het deze zomer rustig aan te doen en naar hun huisje in Friesland te gaan. Maar toen belde de Commissaris van de Koning opnieuw. Of hij per direct in Hilversum wilde komen werken? 

"Ik zei dat ik dat echt eerst moest overleggen met mijn vrouw, want we hebben eigenlijk een afspraak gemaakt. Toen liep ik naar beneden en zag ze gelijk mijn ogen glinsteren: 'Oh jee, je ogen gaan weer glimmen. Je vindt het leuk om te doen, hè'. Toen ze zei gelijk: 'Ga het maar doen'." 

"Oh jee, je ogen gaan weer glimmen. Je vindt het leuk om te doen, hè"
vrouw charlie aptroot

Zo zit zijn eerste week in Hilversum er inmiddels alweer op. En hij kon afgelopen weekend gelijk aan de bak toen er in de Hilversumse Meent een explosief werd gevonden onder een auto. Toen hij hoorde dat mensen direct hun huis uit moesten en ondergebracht werden in de sporthal, bedacht Aptroot zich geen moment en stapte in de auto. "Dan vind ik dat je er als burgemeester moet zijn." 

Ook besloot hij gelijk om het huis, waarbij het explosief is gevonden, voor zes weken te sluiten. Hij is onder de indruk hoe de gemeente functioneert. "Er waren twee buurtcoördinatoren aanwezig en ik hoefde maar te bellen en er kwam een wagen aanrijden die het huis dichttimmerde."

Boeiend dorp

Aptroot vindt Hilversum een 'boeiend' dorp. "Er gebeurt hier ontzettend veel. Er staat haast te veel op de agenda om te bespreken", vertelt hij. "Qua formaat is het een stad, maar met een dorps gevoel vind ik."

Hij benadrukt nog nooit in zo'n mooi raadhuis te hebben gewerkt. En na een week heeft hij het grootste knelpunt van Hilversum ook al door: "Het eenrichtingsverkeer door het centrum."

'Voel je vrij'

De waarnemend burgemeester heeft ook contact gehad met de herstellende Pieter Broertjes. Ze hebben gebeld en hij gaat binnenkort langs bij Broertjes. "Ik kreeg een ontzettend aardige kaart van hem. Daarop stond: 'Voel je vrij om te doen wat nodig is. En geniet van Hilversum, want Hilversum is echt de moeite waard'."

Charlie Aptroot blijft tot uiterlijk 1 september in Hilversum. Maar mocht Pieter Broertjes eerder hersteld zijn en weer aan het werk kunnen, wordt het korter. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • ONAIRWIN | Vandaag om 19:00.
  • Met Erwin Bakker. Stemmen op het dinsdag deuntje? Ga naar @onairwin op Instagram!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 21:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Vroeger of Later

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren