ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Inhoudelijke behandeling MH17-proces van start: waar draait het ook alweer om? | NH Gooi
  • Maandag 07 juni om 08:30 | bijgewerkt: om 09:26 uur
  • Jimmy Miltenburg

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de verdachten in het MH17-proces gaat vandaag van start. Vier mannen, waarvan drie de Russische nationaliteit hebben en één de Oekraïense, staan terecht. Het Openbaar Ministerie acht ze verantwoordelijk voor de moord op de inzittenden van het vliegtuig van Malaysia Airlines. 

bloemenzee schiphol mh17
bloemenzee schiphol mh17 NH Nieuws/Joost Lammers

Vlucht MH17, onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur, werd op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten. Dat gebeurde boven het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten vochten tegen het Oekraïense regeringsleger. De Boeing 777-200 werd geraakt door een Buk-raket van het Russische leger.

Alle 298 mensen aan boord kwamen om het leven, waaronder meer dan 50 Noord-Hollanders. De gemeenschap in 't Gooi werd keihard getroffen. Vijftien Hilversummers en een vierkoppig gezin uit Naarden overleefden de ramp niet. 

In de rechtszaak wordt vanaf vandaag duidelijk welke rol de vier verdachten precies hebben gespeeld in het neerhalen van vlucht MH17.  Ze zullen niet komen opdagen in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol, dus zal alleen het dossier worden voorgelezen. Hieruit zal niet naar voren komen wie de echte verantwoordelijke is voor het afvuren van de Buk-raket, want het is voor justitie nog altijd onduidelijk wie op de knop drukte en waarom. 

Het is een zeer complexe zaak. Nederland wilde dat de zaak in een VN-rechtbank zou plaatsvinden, maar dat werd geblokkeerd door Rusland. Daarom dient de zaak nu in Nederland, met de regels van het Nederlandse rechtssysteem. De vraag is nu of het de rechtbank lukt om de verdachten daadwerkelijk veroordeeld, en achter de tralies te krijgen. Het Openbaar Ministerie komt deze rechtszaak met bewijzen, maar onduidelijk is of deze sterk genoeg zijn. Daarnaast verblijven alle verdachten momenteel in Rusland. Het land werkt niet mee aan het proces en dus zullen ze de mannen niet uitleveren als het tot een veroordeling komt.

Tekst loopt door onder foto

Hilversum herdenkt eigen slachtoffers van MH17-ramp
Hilversum herdenkt eigen slachtoffers van MH17-ramp NH Nieuws / Rachel Morssink

De verdachten

De vier verdachten speelden verschillende rollen in het neerhalen van het vliegtuig, zo zocht Nieuwsuur uit. De Rus Igor Girkin blijkt uit afgeluisterde gesprekken een spil te zijn in het transport van de Buk-raket. Sergej Doebinski is de tweede Russische verdachte. Hij geeft tijdens de ramp met MH17 leiding aan een verkennings- en spionage-eenheid. De derde Rus is Oleg Poelatov, en hij blijkt uit afgeluisterde gesprekken vlakbij het wapen te staan op het moment dat de vlucht neergehaald wordt. De Oekraïner Leonid Chartsjenko was ook in de buurt van de raket. Hij zou op dat moment aan zijn hoogste baas, Doebinski, hebben gemeld dat ze een Oekraïens gevechtsvliegtuig hadden neergehaald.

Eindverantwoordelijke

Ondertussen loopt het onderzoek naar de ramp nog steeds en is het aannemelijk dat er, naast deze vier verdachten, nog potentiële daders bij komen. Duidelijk is dat deze mannen dus niet de eindverantwoordelijke zijn geweest. De vier zijn geen van allen de persoon geweest die op de knop heeft gedrukt en ze hebben geen opdracht gegeven tot de aanval.

Er bestaat een vermoeden dat de echte verantwoordelijkheid ligt bij het Russische regeringscentrum: het Kremlin. Toch is er, na jarenlang onderzoek van een team van meer dan honderd rechercheurs, nog veel onduidelijk. Dit MH17-proces kent hoe dan ook één zekerheid: het zal jaren gaan duren. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • ONAIRWIN | Vandaag om 19:00.
  • Met Erwin Bakker. Stemmen op het dinsdag deuntje? Ga naar @onairwin op Instagram!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 21:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Vroeger of Later

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren