ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Muider brandweer kan steeds vaker niet uitrukken door groot tekort aan vrijwilligers | NH Gooi
  • Regio Weesp
  • Thema Hulpdiensten
  • Woensdag 09 juni om 16:58 | bijgewerkt: donderdag 10 juni om 09:38 uur
  • Sjoerd Stoop & Carlijn Kolk

Als ergens in Muiden de brandweer wordt opgeroepen voor een ongeluk of een brand, gebeurt het steeds vaker dat niet het eigen Muider brandweerkorps uitrukt. De brandweerkorpsen van Muiderberg, Weesp of Amsterdam moeten dan op komen dagen. De afgelopen maand kon de Muider brandweer al zeker drie keer niet uitrukken. De reden: een tekort aan brandweermensen. 

Brandweer beademt twee katten na een woningbrand in IJmuiden
Brandweer beademt twee katten na een woningbrand in IJmuiden Inter Visual Studio

De drie keer dat de brandweer van Muiden afgelopen maand verstek moest laten gaan, staat niet op zich. Exacte cijfers geeft de brandweer niet, omdat ze er simpelweg niet zijn. Toch blijkt uit alarmeringen van de afgelopen maanden dat korpsen om Muiden heen veel vaker naar Muiden moeten om daar hulp te verlenen.

Echt grote problemen leverde het tot nu toe allemaal niet op. De keren dat Brandweer Muiden afgelopen maand verstek moest laten gaan, was dat 'slechts' voor een containerbrandje, een klein ongeluk en hulpverlening aan ambulancebroeders.

Alle drie de keren stond de brandweer van 'buurman' Muiderberg snel paraat, zij het iets later dan de Muider collega's er hadden kunnen zijn. Maar het gevoel onder het Muider korps leeft er zeker: wat als er wel een grote brand is en letterlijk elke seconde telt?

"Gemiddeld zijn wij met vier minuten bij een incident, maar als onze buurtgemeentes moeten komen doen ze er tien minuten over"
Een brandweerman van Brandweer Muiden

Oproep door brandweerman

Een van de brandweermensen heeft al een aantal keren een oproep op facebook geplaatst om mensen te laten zien wat de consequentie is. "Gemiddeld zijn wij met vier minuten bij een incident, maar als we te weinig vrijwilligers hebben moet er door gealarmeerd worden naar één van onze buurtgemeentes en die doen er gemiddeld tien minuten over om in Muiden te komen", schrijft hij.

Tekst gaat verder onder de foto

Woningbrand in oude centrum Muiden
Woningbrand in oude centrum Muiden Inter Visual Studio/Judith van Dijkhuizen

Burgemeester Han ter Heegde laat weten dat de onderbezetting in Muiden iets van de laatste twee jaar is. Een volwaardig Muider korps heeft 21 vrijwilligers, maar er lopen nu maar 15 mensen rond. Dat zou meer dan genoeg zijn om uit te rukken, maar door uiteenlopende redenen staan er steeds vaker nog niet eens vier mensen paraat om in de brandweerauto te stappen.

Vangnet van beroepsbrandweer

"Daar hebben we natuurlijk het vangnet van de beroepsbrandweer voor. Vrijwilligers moeten aangeven wanneer ze bereikbaar zijn en dan wordt het aangevuld of omliggende korpsen worden alvast gealarmeerd dat ze ook naar Muiden moeten", vertelt de burgemeester. Dit zorgt wel voor langere aanrijtijden. Maar de burgemeester benadrukt dat de aanrijtijden altijd binnen de norm zijn geweest. "Er zijn geen rampen gebeurd, dus we moeten het wel binnen proporties zien."

Tekst gaat verder onder het kader.

Andere brandweerkorpsen

Volgens de Brandweer Gooi en Vechtstreek, waar ook het brandweerkorps van Muiden onder valt, staat het probleem van Muiden niet op zich. "Dat het aantal vrijwilligers afneemt is een landelijke trend waar de brandweerpost van Muiden geen uitzondering op is", zegt brandweerwoordvoerder Robin Macco op vragen van NH Nieuws. "Werving levert doorgaans nieuwe vrijwilligers op om dit natuurlijke verloop op te vangen. Er is echter behoefte aan meer vrijwilligers in Muiden om weer volledig op sterkte te komen."

Of de brandweer zich zelf zorgen maakt over de situatie, wordt niet met zoveel woorden duidelijk. Hoewel leden van Brandweer Muiden wel zorgen zeggen te hebben, geeft de overkoepelende Brandweer Gooi en Vechtstreek daar geen antwoord op.

Zorgen van de burgemeester

Toch maakt de burgemeester zich wel zorgen en vindt hij dat het aantal vrijwilligers omhoog moet om minder vaak in zo'n situatie terecht te komen. De laatste wervingsactie heeft vijf nieuwe vrijwilligers opgeleverd. Alleen toen kwam corona tussendoor en is de opleiding vertraagd. De bedoeling is dat er in het najaar weer een actie wordt opgezet om ook vrijwilligers uit de nieuwbouwwijk de Krijgsman te krijgen. 

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • ONAIRWIN | Vandaag om 19:00.
  • Met Erwin Bakker. Stemmen op het dinsdag deuntje? Ga naar @onairwin op Instagram!
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 21:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Vroeger of Later

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren