ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Elke EK-wedstrijd hoor je een stukje Hilversum: "Niemand die het weet" | NH Gooi
  • Maandag 21 juni om 13:23 | bijgewerkt: om 15:36 uur
  • Mark Arents

Oranjefans zijn inmiddels al platgegooid met het feit dat de officiële EK-tune geproduceerd is door de Nederlandse Martin Garrix. Veel minder bekend is dat die track een veel groter Nederlands tintje heeft. Sterker nog: het heeft zelfs een Hilversums tintje. De klassieke elementen in het nummer zijn namelijk ingespeeld en gezongen door het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor.

NH Nieuws

Als Oranje opkomt rolt de bekende EK-tune door de stadionspeakers zo je huiskamer binnen. Als je je oren spitst, is naast het commentaar en de fans, duidelijk het orkestrale werk te horen. "In eerste instantie dacht ik: 'waar zijn wij?'", vertelt eerste violiste van het Radio Filharmonisch Orkest Masha Iakovleva. "Ik heb er toch echt aan meegedaan? Maar later komen we wel duidelijk naar voren."

Het orkest en het koor hebben al vaker samengewerkt met de UEFA. "We hebben onlangs voor de  Women's Champions League opgenomen, dus we zijn inmiddels wel het vaste UEFA-koor", vertelt José Kamminga, een van de alten van het koor.

Grote Hilversumse productie

Toch zijn er maar weinig mensen die bij een EK-wedstrijd beseffen dat er zo'n grote Hilversumse productie achterzit. "Ja, de link met voetbal en klassieke muziek wordt niet echt gelegd, terwijl je het ook in de Champions League hebt. Waarvan ik heel erg hoop dat wij het ook een keer mogen inzingen, want het is heel erg vals", lacht Kamminga.

"Ik voel wel even, daar komt het Nederlands elftal het veld op met ons"
jose kamminga - alt groot omroepkoor

De musici snappen ook wel weer dat niet iedereen bezig is met de opkomstmuziek bij een wedstrijd, maar toch zijn ze erg trots. "Ik voel wel even, daar komt het Nederlands elftal het veld op met ons", aldus Kamminga. "Het voelt dan echt net alsof wij op het podium gaan", vult Iakovleva aan.

Extra succes

Op de vraag of dit extra Hilversumse-tintje Oranje wat extra geluk kan brengen, zijn beide musici duidelijk: "Absoluut, zeker weten", stelt Iakovleva.

Al zou wat extra bekendheid al een mooi resultaat van deze samenwerking kunnen zijn. "Ik denk dat we echt kwaliteit leveren", stelt Kamminga. "Zoals Martin Garrix een exportproduct is, kunnen wij dat ook zijn."

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • NH Gooi Chill | Vandaag om 23:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix, met regionieuws.
  • NH Gooi Chill | Morgen om 00:00.
  • Ballads & easy-listening muziekmix, met regionieuws.
Net gemist?

Kleurenradio

Vandaag om 19:00.

Terugluisteren