ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Belastingontduikers opvallend vaak in het rijke Blaricum en Bloemendaal | NH Gooi
  • Regio Blaricum
  • Zaterdag 14 augustus 2021 om 08:30 | bijgewerkt: om 14:33 uur
  • Redactie

Niet in de grote steden of op het platteland, maar in de rijke buurten van Blaricum en Bloemendaal zitten veel belastingontduikers. Dat blijkt uit een onderzoek van van het Centraal Planbureau en de Amerikaanse universiteit Berkeley. De zwartspaarders in de Gooise gemeenten sluisden hun geld vooral weg naar Zwitserland.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van zo'n 27.000 zwartspaarders die gebruikmaakten van de zogeheten inkeerregeling. Die regeling leverde tussen 2002 en 2018 2,1 miljard euro op aan eerder misgelopen belasting, schrijft de NOS. Dankzij de data was te zien waar de inkeerders wonen, waar ze hun geld stallen en hoe rijk ze zijn. 

Het zijn met name rijke Nederlanders die belasting ontdoken en gebruikmaakten van de inkeerregeling. De onderzoekers maken hierbij onderscheid tussen 'gewone rijken' (10 procent rijkste Nederlanders) en 'superrijken' (0,01 procent rijkste Nederlanders).

Behalve in Blaricum en Bloemendaal zaten de meeste zwartspaarders in Baarle-Nassau, een plaatsje aan de Belgische grens. Daar ontdook ruim 1 procent van alle inwoners belasting via een Belgische bankrekening. 

Behalve België was ook Luxemburg een populaire plek voor belastingontduikers om hun geld naartoe te brengen. Maar Zwitserland is het belangrijkste belastingparadijs voor Nederlanders die tot inkeer kwamen.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren