ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Goed bereikbaar houden van nieuwe woonwijk Crailo kost vijftien miljoen | NH Gooi

Goed bereikbaar houden van nieuwe woonwijk Crailo kost vijftien miljoen

  • Dinsdag 07 september 2021 om 13:48 | bijgewerkt: om 13:52 uur
  • Sjoerd Stoop

Het bereikbaar houden van de nieuwe woonwijk op Crailo en het ziekenhuisterrein van Blaricum met het openbaar vervoer gaat de komende jaren een kleine vijftien miljoen euro kosten. Dat stellen de gemeenten Laren, Hilversum en Gooise Meren. De Gooise gemeenten moeten zelf flink in de buidel tasten om de bereikbaarheid te waarborgen als de nieuwe wijk straks bewoond wordt, al moet het grootste deel van de kosten betaald worden door het Rijk en de provincie. 

Een bus van Connexxion
Een bus van Connexxion|Alfenaar from Alphen aan den Rijn, Netherlands, CC BY-SA 2.0

Op Crailo, het grondgebied op de grens van Laren, Hilversum en Bussum, moet de komende jaren een grote nieuwe woonwijk met zo'n zeshonderd huizen komen. De wijk wordt autoluw, waardoor de bereikbaarheid met het openbaar vervoer erg belangrijk wordt. De gemeenteraden van de betrokken gemeenten namen eerder al een voorstel aan om aandacht te vragen voor de bereikbaarheid.

Het al bestaande busstation ter hoogte van het ziekenhuis moet straks een belangrijke spil worden in de bereikbaarheid van de nieuwe woonwijk. Daarvoor moet wel het nodige gebeuren: aan de kant van de nieuwe wijk komt een fietsroute met een tunnel onder de snelweg door. De fietsroute moet worden aangesloten op het busstation, zodat de nieuwe woonwijk verbonden is met het openbaar vervoer. Het busstation zelf staat ook een 'kwaliteitsimpuls' te wachten.

Miljoenenplan

De plannen zijn niet alleen een hele klus, maar gaan ook een flink aantal miljoenen kosten. Het kostenplaatje wordt nu gesteld op 14,9 miljoen euro. De gemeenten hopen dat het Rijk en de provincie samen driekwart van dat bedrag gaan betalen. De rest betalen de gemeenten zelf, het bedrag wordt over de verschillende gemeenten verdeeld.

Voor de helft van de totale kosten doen de gemeenten beroep op de zogeheten Woningbouwimpuls, een flinke subsidiepot om woningbouw te versnellen en belemmeringen die daarbij komen kijken weg te nemen. De gemeenten stellen dat de bereikbaarheid van de nieuwe woonwijk daar zeker onder valt. 

Als alles volgens plan verloopt, start de uitvoering van de plannen over zeven jaar.