ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Matthaüs Passion in Naarden op lijst met immaterieel erfgoed: wat levert dat op? | NH Gooi
  • Regio Naarden
  • Woensdag 15 september 2021 om 19:30 | bijgewerkt: om 20:11 uur
  • Alexander Heeringa

De Matthäus-Passion in de Grote Kerk in Naarden is vandaag officieel toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed (IIEN). Meerdere tradities in de provincie gingen de Matthäus-Passion voor, waaronder Ouwe Sunderklaas op Texel, Alkmaars Ontzet en meerdere harddraverijen. Maar wat levert het eigenlijk op?   

Matthäus-Passion
Grote Kerk Naarden

Financieel in ieder geval niet veel, zegt Gerard Post Uiterweer van Harddraverijvereniging Heemskerk. Zijn vereniging werd afgelopen december ook toegevoegd aan de lijst, samen met elf andere harddraverijen. Tot de ceremoniële ondertekening kwam het, vanwege de coronaregels, nog niet.

"We krijgen sinds jaar en dag al geen rooie cent van de gemeente en dat is nog niet veranderd", lacht hij. "Misschien dat onze plek op de erfgoedlijst nog een keer helpt als ze wat geld over hebben."

Erkenning

Volgens Post Uiterweer is de winst dus niet in geld uit te drukken. "Maar we mogen het logo voeren en verder gaat het vooral om de erkenning voor de traditie, richting onze omgeving en de overheid. Dan weet de gemeente bijvoorbeeld ook dat het iets is om je nek voor uit te steken."

Karel Loeff, directeur van Erfgoedvereniging Heemschut, ziet de meerwaarde vooral in het behoud van de tradities. "Het is niet zo dat er ineens veel geld binnenkomt. Het is een eer, zorgt voor naamsbekendheid, maar het schept ook verantwoordelijkheden. De gemeenschap die de traditie organiseert, moet die ook in stand houden."

Bekijk hier de reportage over de ceremoniële ondertekening in Naarden:

NH Nieuws

En dus moet die gemeenschap een plan schrijven waarin staat hoe de traditie behouden blijft, wat de risico's zijn en waar kansen liggen. "Bij de harddraverij kan je bijvoorbeeld zeggen: het risico is dat de maatschappij het op een gegeven moment zielig voor de paarden gaat vinden. Maar een kans kan zijn: het is zo populair, er kunnen nog wel tien banen bij", zegt Loeff. 

Zo staat ook de Matthäus-Passion in Naarden voor uitdagingen. Loeff: "De Matthäus-Passion zelf is geen Nederlandse traditie. Het gaat om de Matthäus-Passion op een specifieke locatie in een bepaalde periode, dat maakt het bijzonder. Dat betekent dus dat de locatie beschikbaar moet blijven. En ook dat er publiek moet blijven komen." Iedere drie jaar wordt er geëvalueerd en je loopt zelfs het risico om van de lijst gehaald te worden.

'Zou het zo weer doen'

Meer verantwoordelijkheden en geen extra inkomsten dus, maar Post Uiterweer van Harddraverijvereniging Heemskerk zou zich zo weer aanmelden voor de erfgoedlijst. "Natuurlijk zou ik het opnieuw doen", zegt hij.

"Juist nu merk je hoe enorm het leeft onder de bevolking in Heemskerk. Iedereen heeft iets van: volgend jaar na corona staan we er weer. Toen het vorig jaar niet doorging, stonden mensen zelfs op de plek van de harddraverij een biertje te drinken om het toch een beetje te vieren."

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren