ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Gedoe over fusie Bussumse school leidt tot raadsvragen: hoe nu verder met plannen? | NH Gooi
  • Thema Politiek
  • Afgelopen dinsdag om 14:24 | bijgewerkt: om 14:25 uur
  • Sjoerd Stoop

De onrust op het Bussumse Willem de Zwijger-college over de omstreden fusie met de Naarder Vitusmavo en het plan om samen een nieuwe school te starten zorgt ook in de lokale politiek voor vraagtekens. Het Goois Democratisch Platform, de grootste oppositiepartij van Gooise Meren, vraagt meer duidelijkheid over hoe het nu verder moet met de plannen. 

Willem de Zwijger Bussum
Willem de Zwijger Bussum Willem de Zwijger-college

De plannen van de twee scholen zorgen voor veel onrust onder ouders. De twee scholen willen volgens jaar fuseren en samen een nieuwe school starten volgens het montessori-onderwijs. Dat zou betekenen dat er vanaf komend jaar geen leerlingen meer aangenomen worden op de twee bestaande scholen, maar alleen op de nieuwe school. De twee bestaande scholen stromen dan elk jaar een stukje verder leeg.

Zorgen van ouders

De ouders spreken van een 'sterfhuisconstructie' en hebben zorgen over de kwaliteit van het onderwijs, dat volgens hen toch al onder druk staat. Eerder stapte vanwege de discussie al de voltallige ouderraad op. Vlak voor het weekend legde de oudergeleiding van de medezeggenschapsraad van het Willem de Zwijger-college een bom onder de plannen door tegen te stemmen. 

De school zegt daarop weer gewoon door te gaan met de plannen en stapt naar de volgens de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) bevoegde Landelijke Commissie voor Geschillen om vervangende instemming te vragen, waarmee de plannen toch door zouden kunnen gaan. 

Politieke partij Goois Democratisch Platform vraagt nu aan burgemeester en wethouders hoe het aankijkt tegen het getrouwtrek op de school. De partij wil ook van de gemeente weten of het zorgen heeft over de ontstane situatie. 

Geld voor nieuwe school

De zorgen van de ouders, het aftreden van de ouderraad en het 'nee' van een deel van de medezeggenschapsraad zorgen ervoor dat het doorgaan van de fusie en de bouw van de nieuwe school onzeker lijkt. De politieke partij wil daarom weten hoe het precies verder gaat met de fusie en vooral ook met de bouw van de nieuwe school. 

De partij vraagt aan burgemeester en wethouders wat een eventueel sneuvelen van het plan voor financiële gevolgen voor de gemeente heeft. De bouw van de nieuwe school wordt bekostigd door de gemeente. De benodigde veertien miljoen euro staat - ondanks dat er nog geen definitief besluit is - al op de begroting, omdat de kans eerder 'dermate klein' geacht werd dat de plannen niet door zouden gaan. 

De vragen moeten nog worden beantwoord.

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Ferry Maat Soulshow

Vandaag om 18:00.

Terugluisteren