ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vooroorlogs 'uniek' interieur van Bussumse sigarenzaak blijft behouden | NH Gooi
  • Gisteren om 13:20 | bijgewerkt: om 13:29 uur
  • Sjoerd Stoop

Eind goed, al goed voor het vooroorlogse interieur van de Bussumse sigarenwinkel Roks: de vooroorlogse toonbank, kasten en ander meubilair belanden niet op de vuilstort. De meubels worden grotendeels overgenomen door een barbier, die in de oude sigarenwinkel aan de slag gaat. 

Sigarenzaak Roks Bussum
Sigarenzaak Roks Bussum Historische Kring Bussum / Jaap van Hassel

Er was eerder wat ophef over de karakteristieke winkelmeubels. De Bussumse sigarenwinkel was tientallen jaren een begrip voor veel Bussumers, vooral omdat het lijkt of de tijd er stilstaat. De zaak bestond 87 jaar, het interieur werd na de opening nauwelijks aangepast. 

De ouderwetse winkel dreigde te verdwijnen uit het Bussumse straatbeeld, omdat de sigarenhandel de deuren sloot en het pand werd verkocht. Erfgoedvereniging Bond Heemschut vreesde dat dit ook het einde betekende voor het volgens hen extreem zeldzame vooroorlogse interieur. Met een monumentenstatus werd nog geprobeerd het meubilair te beschermen.

"Her en der zal wel wat aangepast moeten worden, maar verreweg het meeste blijft zoals het is"
Robbert Vlaanderen

Barbier neemt meubels over

De monumentenstatus - wat volgens de erfgoedvereniging een ingewikkeld proces zou zijn - is inmiddels niet meer nodig. Nadat de koper van de sigarenwinkel eerder al aangaf interesse te hebben in de meubels, geeft hij nu aan ze daadwerkelijk te zullen behouden.

"Het pand wordt straks gehuurd door een barbier, die de meubels gaat hergebruiken", vertelt eigenaar Robbert Vlaanderen van Vinsa Vastgoed. "De meubels passen ook erg goed bij een barbierszaak, dus we zijn er allemaal erg blij mee. Er zal her en der wel wat aangepast moeten worden, maar verreweg het meeste blijft zoals het is."

De barbier tekent vandaag nog het huurcontract. Volgende maand wordt de winkel  van de familie Roks overgedragen aan de nieuwe eigenaar. 

Tekst gaat door onder de foto.

Sigarenzaak Roks Bussum
Sigarenzaak Roks Bussum Historische Kring Bussum / Jaap van Hassel

Geen monumentenstatus

Met het overnemen van het meubilair zal Erfgoedvereniging Bond Heemschut haar verzoek om het interieur van de winkel een monumentenstatus te geven, gaan heroverwegen. "We zijn heel blij dat de meubels behouden blijven en ook dat de eigenaar zich daar zo hard voor heeft gemaakt", zegt woordvoerder Christian Pfeiffer. "We gaan nu met onze leden nog een keer naar deze aanvraag kijken."

Vlaanderen hoopt er wel op dat de monumentenaanvraag definitief in de prullenbak verdwijnt. "Als het pand beschermd zou worden, dan belemmert dat vooral de verbouwing van de bovenwoning. Dat zou het niet onmogelijk, maar wel lastiger maken en dat zou zonde zijn."

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Ferry Maat Soulshow

Vandaag om 18:00.

Terugluisteren