ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversum maakt locaties van 'slimme' camera's bekend: langs N201 en N417 | NH Gooi
  • Thema Politiek
  • Donderdag 25 november 2021 om 11:55
  • Eline Ploch

De door de gemeente aangekondigde slimme camera's worden op de N201 en N417 geplaatst. Dat maakte de gemeente bekend in de beantwoording van vragen over de zogeheten ANPR-camera's. De camera's worden ingezet bij het opsporen van verdachte automobilisten, het verzamelen van informatie over criminelen en het traceren van gestolen auto's.

ANPR politie
Politie

Al in september 2019 werd het project besproken, maar nu worden de camera's geïnstalleerd en operationeel. De door de nationale politie geplaatste camera's staan op de volgende locaties:

  • N201 ter hoogte van Vreeland nabij de rotonde fort Kijk uit (Wijdemeren)
  • N201 Aan kant van de A1 (Nijverheidslaan) bij de Korte Muiderweg
  • N417 bij splitsing Noodweg/Utrechtseweg Hilversum voor de rotonde gezien vanuit Utrecht (Hilversum)
  • N417 Kruising Loosdrechtseweg/OscarRomerolaan (Hilversum/Wijdemeren)
  • N417 Aan de kant van Amsterdam: Gooilandseweg voor de Verlengde Rijnkade (Weesp).

Raadsvragen

Eenmansfractie Democraten Hilversum had vragen gesteld rondom de plaatsing van de ANPR-camera's. Buiten de exacte locaties wilde raadslid Edwin Göbbels ook weten hoe de gemeente gaat voorkomen dat allerlei gegevens onterecht verzameld worden door de camera's. "De politie ontvangt alleen hits van kentekens die voorkomen op de referentielijsten van de politie", luidt het antwoord van de gemeente.

Met toestemming van het Openbaar Ministerie kunnen kentekens op de referentielijst worden gezet. Op de lijst staan bijvoorbeeld voertuigen die gestolen zijn. Ook als je gezocht wordt omdat je boetes hebt openstaan zal het kenteken herkend worden.  

Zodra een voertuig met een nummerplaat die op de lijst voorkomt langs een ANPR-camera rijdt , krijgt de politie daar een signaal van. De bewegingen van auto's die niet in de gaten worden gehouden worden niet opgeslagen in de database.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kick Down

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren