ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent GAD werkt aan maatregelen om afvaloverlast centrum Hilversum aan te pakken | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Milieu
  • Vrijdag 26 november 2021 om 15:47 | bijgewerkt: zaterdag 27 november 2021 om 15:48 uur
  • Daan Visser

Bewoners van het centrum van Hilversum hebben al lang te maken met afvalproblemen rond de ondergrondse containers. De containers zitten zo vol dat vuilniszakken en ander afval ernaast wordt gegooid. De Grond- en Afvalstoffen Dienst (GAD) werkt aan maatregelen om dit probleem te tackelen. Dat zegt beleidsadviseur Milieu en Afval van de gemeentelijke afvaldienst, Inger van Gelderen, in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag.

Afval Hilversum
Afval Hilversum Joris Kreugel

Bewoners ergeren zich al langer aan de bergen afval rond de ondergrondse containers. In NH Gooi Zaterdag vergelijkt bewoner Joris Kreugel het met Napelse taferelen. "Met name in het weekend gooit iedereen van alles daar neer. Het stapelt zich op."

Kreugel vermoedt dat dit een samenloop van omstandigheden is: het vele thuiswerken in de coronacrisis en Hilversummers van buiten het centrum die hun afval in het centrum dumpen. 

GAD

Wel heeft Kreugel begrip voor hoe de GAD hiermee omgaat. "Via een app kan je de GAD benaderen en die reageren daar snel op." Zo stuurt Kreugel regelmatig foto's op van de afvalbergen. 

Sinds de pandemie ziet de GAD dat de berg afval flink is toegenomen. Dat constateert Inger van Gelderen, GAD Beleidsadviseur Milieu en Afval. Daarnaast is de dienst overgestapt van het wekelijkse ophaalmoment naar de container, waarbij de bewoners het afval zelf moeten wegbrengen. "Daar moeten de mensen nog aan wennen." 

Afval Koningshof Hilversum
Afval Koningshof Hilversum Joris Kreugel

Sinds september is de container geüpgraded met een zogenaamde 'Vulgraadssensor' die moet aangeven wanneer de container vol zit. Dat moet volgens Van Gelderen nog ingeregeld worden. Ook worden de containers regelmatig op slot gezet voor bewoners buiten het centrum en ondernemers die hier niet gebruik van mogen maken.

Verder zegt de GAD bezig te zijn met het onderzoeken van het afval om de mensen die het afval ernaast zetten te informeren. "De zakken worden onderzocht door onze toezichthouders en handhavers. Ze spitten letterlijk door het afval om uit te zoeken wie het is", zegt Van Gelderen. 

Luister het hele interview met Joris Kreugel terug via deze link.
Luister het hele interview met Inger van Gelderen terug via deze link.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? De bijeenkomst van 27 november gaat niet door, maar meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Vroeger of Later

Gisteren om 21:00.

Terugluisteren