ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Na steeds weer een 'nee': Hilversumse straat wil duidelijkheid over zonnepanelen | NH Gooi

Na steeds weer een 'nee': Hilversumse straat wil duidelijkheid over zonnepanelen

  • Dinsdag 07 december 2021 om 14:37 | bijgewerkt: om 14:45 uur
  • Ingmar Meijer

Voor eens en altijd moet duidelijk zijn waar je als Hilversummer aan moet voldoen als je zonnepanelen op het dak van jouw woning wil plaatsen. Hilversummer Bas Engelblik, bewoner van de Siriusstraat, strijdt nu voor een duidelijk beleid. Dat is niet voor niks: juist zijn straat lijkt te kunnen fluiten naar zonnepanelen op daken. 

siriusstraat
Bas Engelblik

Met een aantal straatgenotenin Hilversum-Oost wil Engelblik zonnepanelen plaatsen, maar dat wil allesbehalve vlotten. Het grote struikelblok zijn de strenge regels die gelden in Hilversum voor de zogeheten beschermde stadsgezichten. Verduurzaming van de eigen woning is daardoor een lastig verhaal. Tot nu toe lopen de Siriusstraatbewoners tegen een onbeweeglijke gemeentelijke muur aan. 

Maatwerk

Volgens Engelblik valt hun gezamenlijke plan om zonnepanelen aan de voorkant van hun huizen te plaatsen binnen de regels van de welstandsnota. Toch krijgen ze bij de gemeente nul op het rekst.

Voor de Hilversummers is het volstrekt onduidelijk op welke gronden hun vergunningsaanvraag steeds wordt afgewezen. De Hilversummer meldt dat de gemeente steeds opmerkt dat zij maatwerk levert. Iedere situatie anders aanvliegen, leidt eerder tot willekeur is de mening van de Hilversummer.

In oktober trokken de bewoners aan de bel. Omdat hun gezamenlijke plan niet kan rekenen op gemeentelijke hulp lieten zij op een spandoek weten dat hun straat 'te mooi is voor zonnepanelen' volgens de gemeente. "Wij zijn niet de enigen die hier tegen dit probleem aanlopen", aldus Engelblik. "Hilversum zou met soepeler beleid komen. Maar wat is dat? Maak het vooral meetbaar", luidt zijn oproep.

Zichtbare daken

Na de straatcampagne kwamen de lokale fracties van de SP en GroenLinks met vragen aan het adres van burgemeester en wethouders. Zonnepanelen op woningen die vallen binnen het beschermde stadsgezicht zijn sinds 2014 immers toegestaan, ook op zichtbare daken. 

"Het is een en-en-en-verhaal als het gaat om meedoen aan de energietransitie"
Bas Engelblik, bewoner Siriusstraat

Uit de reactie van het college op de politieke vragen blijkt dat regels gewoon regels zijn. Voor het college zijn er geen redenen om af te wijken van het gegeven welstandsadvies, ook al heeft zij die bevoegdheid.

De aanvraag van de Siriusstraatbewoners voldoet niet aan 'redelijke eisen van welstand'. Ook al hebben de initiatiefnemers een plan met een uniform uiterlijk gepresenteerd toch luidt het oordeel dat de panelen op de woningen een druk en rommelig beeld geven met als gevolg 'afbreuk aan de esthetische kwaliteit van het beschermde gezicht'. 

Onvoldoende beschermd

"Daarnaast is de gemeente niet van plan om af te wijken van het bestemmingsplan, omdat de beoogde hoeveelheid en de manier van plaatsing van de zonnepanelen zorgen voor een rommelig beeld. De cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden worden daardoor onvoldoende beschermd", draagt het college aan als argumentatie. 

Engelblik is vooral teleurgesteld in de houding van de gemeente. De urgentie om écht met de energietranistie aan de gang te gaan, mist hij. In het raadhuis willen ze vooral dat de bewoners minder panelen aanleggen. Voor Engelblik zou dat betekenen dat hij geen vijftien maar slechts tien panelen op zijn woning mag leggen. "We moeten eenderde van onze capaciteit weggooien. Ik vind dat een heel raar gedachteproces, want we moeten niet friemelen in de marge. Het is een en-en-en-verhaal als het gaat om meedoen aan de energietransitie", legt hij uit. 

Wellicht dat de uitkomst toch nog anders is. Engelblik heeft enkele weken geleden bezwaar aangetekend bij de bezwarencommissie. Die zou tot een ander inzicht kunnen komen. Daarnaast zijn de bewoners in gesprek met de gemeente, die zeer binnenkort met een reactie moet komen richting de indieners van de vergunningaanvraag. Een nieuw gemeentelijk plan moet in de eerste helft van 2022 onderwerp van gesprek zijn. Laat onverlet dat de wens van de bewoners voorlopig niet wordt ingewilligd.