ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Voorzorgmaatregelen op Media Park vanwege 'demonstratie van andere orde' | NH Gooi
  • Regio Hilversum
  • Thema Media
  • Zondag 12 december 2021 om 11:26 | bijgewerkt: maandag 13 december 2021 om 18:07 uur
  • Redactie 't Gooi

Het Mediapark en centrum van Hilversum zijn uitgeroepen tot veiligheidsrisicogebied. Volgens de gemeente Hilversum zijn er 'duidelijke aanwijzingen' dat demonstranten gelieerd aan 'Defend-groepen en andere extremisten' de openbare orde willen verstoren. Deze groepen zouden eerder hebben opgeroepen tot het gebruik van geweld met wapens tegen de politie. 

Mediapark

De afgelopen tijd is het Mediapark vaker het toneel van demonstraties geweest. Hierbij werd de sfeer steeds grimmigen, gebruikten de demonstranten onder andere (zwaar) vuurwerk en werden stenen en flessen gegooid naar de politie. 

Volgende de gemeente Hilversum is bekend dat de groepen die nu op weg zijn naar de mediastad oproepen tot geweld tegen de politie. Daarbij zouden ze mogelijk ploertendoders, messen en verzwaarde hardschoenen willen gebruiken.

Ingang dicht

Daarom worden er strenge voorzorgsmaatregelen genomen en is er de mogelijkheid dat bezoekers van het park zich moeten legitimeren. Ook zal er, naast beveiliging, politie aanwezig zijn en is het minder goed bereikbaar. Zo de ingang aan de Familie de Mollaan inmiddels dicht.



Onze verslaggever die momenteel in Hilversum is, ziet dat auto's worden gecontroleerd en dat de ingang van het Mediapark is geblokkeerd met twee grote groene containers. Ook staan er langs de snelweg A1 politiewagens te posten. 

Catshuis ook extra beveiligd

Ook het Catshuis in Den Haag, waar het kabinet bijeen is om over coronamaatregelen te spreken, wordt extra beveiligd.

Op sociale media is opgeroepen tot 'verzet' op onbekende locaties in het land vandaag. Een woordvoerder van de politie bevestigd tegen mediapartner NOS dat gaat het om groeperingen die zich 'Defend' noemen en op open en besloten platforms op sociale media oproepen te gaan demonstreren. "De politie anticipeert daarop. Er zijn verschillende scenario's denkbaar", aldus de woordvoerder.

Defend-groepen?

Het afgelopen jaar kwamen meerdere acties van - vooral de IJmuidense tak van - de Defend-groepen in het nieuws. Zo deed de  Amsterdamse politie onderzoek naar de gedragingen van Defend IJmuiden tijdens de uit de hand gelopen coronademonstratie op het Museumplein.

De politie sprak toen haar twijfels uit over de intenties van Defend IJmuiden. "Ze leken er meer te zijn om te rellen dan wat anders."



Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

Kleurenradio

Gisteren om 19:00.

Terugluisteren