ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Verzet tegen sloop Blaricums ziekenhuis: "Maak er een coronaziekenhuis van" | NH Gooi
  • Thema Gezondheid
  • Dinsdag 14 december 2021 om 19:30 | bijgewerkt: om 20:15 uur
  • Sjoerd Stoop

De naderende sloop van het Blaricumse Tergooiziekenhuis moet koste wat kost voorkomen worden. Sterker nog: het ziekenhuis zou een speciaal coronaziekenhuis moeten worden. Dat stelt althans de Stichting Natuur en Landschap Het Gooi (SNLG), dat demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van volksgezondheid Hugo de Jonge vraagt om naar hun plan te kijken. 

Het Tergooiziekenhuis in Blaricum
Het Tergooiziekenhuis in Blaricum Tergooi

Het Blaricumse ziekenhuis komt over een jaar leeg te staan, omdat Tergooi haar twee ziekenhuizen dan samenvoegt in een nieuw ziekenhuis aan de rand van Hilversum. Het Blaricumse ziekenhuisterrein wordt dan herontwikkeld. Er komen onder meer zorgwoningen met enkele zorgfuncties. 

Dat betekent dat het oude ziekenhuis tegen de vlakte moet, maar dat zien de natuurbeschermers niet zitten. Volgens hen zou het ziekenhuis een speciaal coronaziekenhuis moeten worden, voor de zorg aan coronapatiënten. Dat zou het landelijke probleem van het tekort aan ziekenhuisbedden voor coronapatiënten kunnen oplossen, maar zou er ook voor zorgen dat de natuur op het ziekenhuisterrein intact blijft. Dat eerste zou volgens de stichting een schot in de roos kunnen zijn, nu landelijke de discussie wordt aangezwengeld over de komst van zulke ziekenhuizen waar alleen coronapatiënten kunnen worden behandeld.

De stichting heeft een brief gestuurd aan de regering met het verzoek om over hun plan na te denken en bovenal de sloop van het ziekenhuis tegen te houden. Eerder deden de natuurbeschermers eenzelfde verzoek aan de Blaricumse gemeenteraad. De mogelijke sloop noemt de stichting 'kapitaalvernietiging'.

Natuur als drijfveer

Het belangrijkste punt van de Gooise stichting is echter de natuur, zo laat het de Blaricumse gemeenteraad weten. De stichting maakt zich zorgen over de gevolgen van de sloop van het ziekenhuisgebouw voor de aangrenzende natuur. 

De natuur op het ziekenhuisterrein wordt nu - onder meer door het ontwerp voor het ziekenhuis - zo veel mogelijk met rust te laten. Dat zou volgens hen veranderen als het terrein anders wordt ingericht. 

Toekomstplannen

Deze week werd bekend dat het Blaricumse ziekenhuis met sloop wordt bedreigd. Hoewel de herinrichting van het ziekenhuisterrein na het vertrek vast staat, werd lang geprobeerd het ziekenhuis gebouw juist te behouden om het te hergebruiken. Volgens projectontwikkelaar Inspire Real Estate blijkt dat nu toch niet mogelijk, omdat het financieel niet haalbaar is. 

De projectontwikkelaar heeft de Blaricumse gemeenteraad het verzoek gedaan wat soepeler met de gestelde eisen om te gaan, om haar project toch mogelijk te kunnen maken. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

40UP Beat

Gisteren om 23:00.

Terugluisteren