ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Automobilisten opgelet: juist nu groter gevaar voor aanrijding met wild | NH Gooi
  • Thema Werk
  • Maandag 04 april om 11:11 | bijgewerkt: om 11:12 uur
  • Daan Visser

De kans dat je 's ochtends naar je werk rijdt en een ree kan aanrijden is erg groot.  Vanwege de zomertijd valt de drukte van het werkverkeer exact samen met het moment dat reewild zich verplaatst. Boswachter Mirjam de Hiep van het Goois Natuurreservaat waarschuwt daarvoor op NH Radio.

Ree aangereden langs de weg
Ree aangereden langs de weg Goois Natuurreservaat

Reeën verplaatsen zich vooral tijdens de schemering in de ochtend of de avond. Ze gaan dan op zoek naar voedsel of ze keren terug naar hun slaapplek. Daardoor moeten ze vaak de weg oversteken en dankzij de zomertijd is de kans groter geworden dat ze voor een auto kunnen komen. Op de eerste werkdag van De Hiep in de zomertijd was het gelijk raak. Ze ontdekte een dode ree langs de weg. "Ik heb er heel wat opgeraapt, maar je wordt er elke keer toch weer naar van."

"Ik heb er heel wat opgeraapt, maar je wordt er elke keer toch weer naar van"
Boswachter Mirjan de Hiep van het Goois NAtuurreservaat

De meeste ongelukken vinden plaats op de provinciale wegen van 't Gooi, zoals de Soestdijkerstraatweg richting Baarn en de Crailoseweg richting Huizen. "Gelukkig hebben we in 't Gooi veel maatregelen genomen, maar toch zijn er plekken waar ze over kunnen steken."

De Hiep roept daarom op om heel goed op te letten in de schemering en goed langs de wegbermen te kijken voor het geval er iets beweegt. Ook langzamer rijden kan een ongeluk voorkomen. 

Circle of life

Mocht het dan toch gebeuren dat je een ree raakt en het dier gaat dood adviseert De Hiep om de politie of het Goois Natuurreservaat zelf te bellen. Het GNR brengt het karkas dan terug in de natuur zodat het kan worden opgegeten door bijvoorbeeld vossen en buizerds. "Dan wordt het toch weer onderdeel van de circle of life."

Mocht het dier de aanrijding ternauwernood overleven wordt er de vereniging het Valwild of het GNR zelf ingeschakeld om het dier te zoeken en te beoordelen of het uit zijn lijden moet worden verlost. 

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
  • All Inclusive | Vandaag om 19:00.
  • Ton Ensink is je gastheer in het muzikale en informatieve All Inclusive hotel.
  • Muziek & Informatie | Vandaag om 21:00.
  • Non-stop muziekmix en regionieuws
Net gemist?

Jazznotes

Gisteren om 20:00.

Terugluisteren