ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Vijf kindertekeningen van Prinses Beatrix op Hilversumse veiling: "Niet zomaar kliederwerk" | NH Gooi
  • Thema Media
  • Woensdag 20 april om 18:32 | bijgewerkt: om 20:14 uur
  • Ingmar Meijer

Het Hilversumse veilinghuis Van Spengen veilt volgende week - nota bene de dag voor Koningsdag - vijf kindertekeningen van Prinses Beatrix. Voorlopig hebben vooral de media veel aandacht voor de kindertekeningen maar daar komt snel verandering in, zo vermoeden ze bij het veilinghuis. Nog voordat de kijkdagen begonnen zijn, is het eerste bod al gedaan op de gebundelde koninklijke kunst. 

Prinses Beatrix
Prinses Beatrix RVD - Raymond Rutting

Het gebeurt maar heel zelden dat ze bij het Hilversumse veilinghuis spullen veilen van het Koninklijk huis. Als dat al gebeurt dan gaat om oude kunst of antiek uit de zeventiende of achttiende eeuw.

Dat er nu tekeningen van Prinses Beatrix worden geveild, is volgens taxateur en kunsthistorica Babbe van der Veer van Van Spengen bijzonder en spreekt meer tot de verbeelding. "Mensen hebben de prinses veel scherper op het netvlies dan Willem van Oranje."

Ander publiek

Er is sprake van bovengemiddelde belangstelling. Echt storm loopt het nog niet, maar wat wel opvalt is dat het werk van Prinses Beatrix een ander publiek aantrekt. "We merken dat niet alleen kunstliefhebbers zich melden, maar ook fans van het koningshuis."

Morgen gaan de drie kijkdagen van start. De verwachting is dat de belangstelling tussen donderdag en zaterdag alleen maar toe gaat nemen voor de vijf tekeningen, die gebundeld zijn in een lijst van 43,5 bij 57,5 centimeter.

De bewuste tekeningen van de jonge prinses Beatrix:

5 tkindertekeningen van Prinses Beatrix  op veiling bij Van Spengen in Hilversum
5 tkindertekeningen van Prinses Beatrix op veiling bij Van Spengen in Hilversum Veilinghuis Van Spengen

Vijfduizend euro

Dinsdagavond, als de veilig gehouden wordt, moet de apotheose plaatsvinden en duidelijk worden wat de tekeningen opleveren. Op de website van het veilinghuis staat nu dat de opbrengst ergens tussen de 3.000 en 5.000 euro zal zijn. Inmiddels ligt er een eerste bod; hoogte daarvan is onbekend. 

Wat veilt Van Spengen precies? Het gaat om vijf tekeningen die op 26 september 1946 zijn gemaakt door de prinses. Op iedere tekening van 14 bij 14 centimeter groot staat de naam 'Trix' of 'Beatrix'. Het gaat om werk dat is gemaakt met potlood en aquarel op papier.

Kwaliteit

De prinses, die acht jaar oud was toen ze de tekeningen maakte, heeft paddenstoelen, vogeltjes en sprookjes vastgelegd. "Voor een achtjarige vind ik het heel erg leuke tekeningen. Het is niet zomaar kliederwerk, al is het natuurlijk wel werk van een kind", aldus de kunsthistorica over de kwaliteit. 

De tekeningen waren lange tijd in het bezit van de Deense koninklijke familie. Later zijn de werken geschonken aan de huidige eigenaar, een relatie van de Deense royals.

Kennismaken?

Wil je radio, tv of podcasts maken, techniek leren of je marketingskills inzetten? Meld je aan en we nemen persoonlijk contact met je op voor een kennismaking!

Bekijk vacatures

  Beelden uit 't Gooi

Meer beelden

Jouw foto hier? Mail naar beelden@nhgooi.nl!

  Nu op NH Gooi Radio

Daarna:
Net gemist?

40UP Beat

Gisteren om 23:00.

Terugluisteren